Musa: Šta je cilj novih mjera koje se uvode 20. decembra u FBiH?

Novi dan 19. nov. 202111:33 > 13:142 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Krizni štab Federacije BiH predložio je nove mjere koje stupaju na snagu 20. decembra, a koje podrazumijevaju pravilo vakcinisan-testiran-prebolio. Mjere su predložene iz razloga što stručnjaci predivđaju da se u 12. mjesecu očekuje drastično povećanje oboljelih od koronavirusa, pogotovo nevakcinisanih osoba. O novim mjerama, trećoj tzv. booster dozi Covid vakcine kao i o načinu kako motivisati ljude da se vakcinišu, razgovarali smo sa Sanjinom Musom, voditeljem Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i Alisom Kozicom, voditeljem Operativnog tima za imunizaciju protiv kovida 19 u Zenici.

U četvrtom valu ogroman porast

“Neohodno je da bi se stavila ova pandemija pod kontrolu da imamo 95 posto vakcinisanih. U ZDK imamo svega 24 posto vakcinisnih s obje doze, što je jako malo. Mjere koje su na snazi, one su pokušaj neki da se ublaži kretanje pandemije“, kazao je Kozica.

Virus je prisutan, dodao je, i za očekivati je u četvrtom valu ogroman porast.

“Moja preporuka je da se primat da ljudima koji nisu vakcinisani i da ide sa prvom vakcinacijom. Najveći problem je svijest stanovništva, ljudi trebaju shvatiti da je neophodna vakcinacija, treba razmišljati o posljedicama oboljenja. Covid oboljenje kod teških kliničkih slika ostavlja posljedice na zdravlje našeg organizma”, istaknuo je.

Kome se preporučuje treća doza?

Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, govoreći o novim mjerama koje su najavljene 20. decembra kazao je da je cilj ovih mjera i svih drugih koje su donošene jeste smanjene širenja virusa.

“Želimo da spriječimo da se nađemo u situaciji da naše zdravstvene ustanove ponovo ne nađu u situaciji, a da traže pomoć. Više od mjesec danas se nalazimo na visokom prenosu virusa. Želimo da spriječimo teret koji društvo nosi zbog ovog virusa. Želimo restriktivnim mjerama postići optimalan učinak”, naveo je.

U narednih mjesec dana, dodao je, dato je da se stvore infrastukturni uvjeti, od mogućnosti testiranja do mogućnosti vakcinacije, izdavanje potvrda i vođenja evidencije.

O trećoj dozi vakcine, istaknuo je da se ona preporučuje osoba starijim od 60 godina, osobama sa komorbiditetima i zdravstvenim radnicima koji su po prirodi najizloženiji ovom virusu. Podsjetio je i da a vakcinacija pruža zaštitu od hospitalizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar