Najbolje doba dana za vježbanje prema mišljenju stručnjaka

Zdravlje 03. apr 202208:47
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

U danu punom obaveza često ne nalazimo dovoljno vremena za ono što je najvažnije, a to je naše zdravlje.

Vježbanje je jedno od sredstava za postizanje zdravog tijela i duha, a ponekad nam je teško da odredimo u koji dio dana bismo mogli da ubacimo i fizičku aktivnost.

Da li postoji najbolje doba dana za vježbanje?

Većina trenera će vam reći da zavisi od toga šta odgovara vašoj rutini i šta vam omogućava da budete dosljedni u treniranju.

Ako trenirate rano ujutru, probudićete se uz sunce, a biće i manja vjerovatnoća da ćete tokom dana pronaći izgovore i da nećete stići da trenirate zbog obaveza.

Jutarnji trening može da postavi dobar ritam za dan, dovodeći vas u pozitivno raspoloženje i oslobađajući veče za drugeživotne aktivnosti.

Ako niste ranoranioci, nemojte se prisiljavati na jutarnji trening

Razmislite kada se osjećate najenergičniji i vježbajte u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama. Takođe je važno da razmislite o vrsti treninga koji ćete odraditi.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Strength and Conditioning Research, snaga i fleksibilnost dostižu vrhunac tokom kasnog poslijepodneva. Izveštaji takođe ukazuju na to da dosljedna jutarnja rutina tjera vaše tijelo da se prilagodi i djeluje na sličnim nivoima kao i poslijepodne.

Ako otkrijete da želite da postanete ranoranilac, postoji nada

Razmislite o uspostavljanju dobre dnevne rutine, dosljednog vremena buđenja i vremena odlaska u krevet. Pobrinite se da praktikujete dobru higijenu sna izbjegavanjem unosa kofeina, večernjim opuštanjem i izbjegavanjem uređaja, poput mobilnih telefona i računara.

Postepeno dođite do željenog vremena buđenja i, dok to činite, malo po malo dodajte i naviku vježbanja.

Počnite s nečim laganim poput joge ili pilatesa, a zatim postepeno povećavajte intenzitet vježbanja kako se prilagođavate novom rasporedu spavanja i rutini buđenja, piše Women's Health, prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar