Namirnice koje popravljaju raspoloženje i čine mozak zdravim

Zdravlje 31. okt. 202110:37
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Iako neće izlječiti depresiju ili anksioznost, dokazano je da ishrana može da utiče na raspoloženje, ali istraživanje kompanije MOWI nedavno je pokazalo da baš kad se osjećamo loše, uglavnom posežemo za brzom i preslatkom hranom.

Psiholog Kimberli Vilson kaže da je uobičajena greška koju ljudi prave kada žele da poboljšaju svoju ishranu je to što odjednom mijenjaju previše toga.

Hrana koja je štetna, a mislili smo drukčije

„Namirnice bi trebalo postepeno izbacivati, kao i dodavati nove u svoj jelovnik“, kaže Vilson i dodaje da je bolje onome što već jedemo dodati još vlakana, zdravih masti i povrća, nego da odjednom prestanemo nešto da konzumiramo.

„Možete, na primer, običnu tjesteninu da zamijenite integralnom, ili tjesteninu poslužiti sa porcijom ribe“, kaže ona.

Namirnice koje bi trebalo uvrstiti u ishranu

Razmislite o svojim redovnim obrocima i grickalicama i gdje biste mogli da dodate ono što je hranjivo za mozak, poput masne ribe, graha i drugih mahunarki, uključujući humus, sirovih oraha i slično, predlaže Vilson, a naglašava i kako nam hrana na više načina može da pomogne da se bolje osjećamo; pa čak i samo jedenje može da oslobodi hemikalije koje podsižu raspoloženje, dok namirnice poput šećera, mogu da pogoršaju raspoloženje.

„Hranom se možemo odvratiti od loših osjećanja, ali ti efekti su obično kratkotrajni i mogu da imaju druge negativne posljedice. Za dugoročno bolje raspoloženje trebalo bi razmisliti o hranjivim supstancama koje bi mozgu bile potrebne da bi dobro funkcionisao“, objasnila je za Vilson za Metro, prenosi Večernji hr.

Ona smatra da su zdravom mozgu potrebne esencijalne masti, mikronutrijenti (vitamini i minerali), vlakna i voda.

Esencijalne masti

Esencijalne omega-3 DHA i EPA masti ključne su za zdravlje mozga. One stvaraju građevivske blokove moždanih staničnih membrana, pomažu moždanim stanicama u slanju i primanju signala i smanjuju nivo upale u mozgu, a povezuju se i s nizom stanja mentalnog zdravlja.

Ono što je najvažnije, dovoljno se mogu unijeti samo putem hrane, i to konzumiranjem ribe i morskih plodova.

Vitamini i minerali

Mozgu su za stvaranje neurotransmitera koji regulišu raspoloženje potrebni vitamini i minerali poput željeza, kalcija i B6 vitamina.

Nizak nivo B vitamin može da prouzrokuje simptome poput razdražljivosti, agresije, depresije i problema sa pamćenjem.

Vlakna

Konzumiranje vlakana pomaže u održavanju hranjivih mikroba u crijevima.

Kad ti mikrobi razgrađuju vlakna, proizvode mnoga jedinjenja koja su dobra za mozak, a kad nema dovoljno vlakana može se oštetiti zaštitna crijevna sluznica, što može da dovede do veće upale i negativnih efekata na zdravlje mozga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar