Novo istraživanje potvrdilo da brza hrana izaziva zavisnost

Zdravlje 05. mar 202110:27
Podijeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Američki časopis za kliničku ishranu istražio je povezanost gojaznosti i zavisnosti od hrane. Rezultati istraživanja navode da određene vrste hrane, kao što je to industrijski prerađena hrana, mogu da izazovu zavisnost.

Više od polovine svih kalorija koje prosječna osoba unosi dolazi od ultra prerađene hrane, hrane koja kombinuje velike količine šećera, soli, ulja, masti i drugih aditiva, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi The New York Times.

Pored pristupačnosti u smislu cijene ove vrste hrane, sve veći broj naučnika potvrđuje da je još jedan razlog zbog kojeg se ova hrana toliko konzumira je taj što za mnoge ljude nije samo primamljiva, već izaziva zavisnost.

Američki časopis za kliničku prehranu nedavno je istražio nauku koja stoji iza zavisnosti od hrani i da li može ultra prerađena hrana da doprinese prejedanju i gojaznosti.

U okviru istraživanja Ashley Gearhardt, vanredna profesorica na odsjeku za psihologiju na Univerzitetu u Michiganu, pomogla je u razvoju ljestvice zavisnosti od hrane. Ova ljestvica određuje da li osoba pokazuje znakove zavisničkog ponašanja prema hrani.

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 500 ljudi pokazali su da određena brza hrana može da izazove ponašanje koje nalikuje zavisnosti, odnosno može da izazove stvaranje intenzivne želje, gubitka kontrole i nemogućnosti smanjenja unosa, uprkos snažnoj želji da prestanemo da jedemo.

Komentari

Vaš komentar