Obuća može ugroziti zdravlje više nego što mislimo

Zdravlje 13. apr 202111:41 > 14. apr 2021 11:58
Izvor: Shutterstock

Kažu da za ljepotu treba trpjeti, ali i da ljepota ponekad boli. Međutim, guranje noge u one savršene cipele koje su vam, nažalost, premale, nikako nije dobra ideja. To bi potencijalno moglo biti štetnije nego što biste mogli očekivati.

Pronalaženje pravog para cipela važan je način održavanja vašeg cjelokupnog zdravlja. Nošenje premalih cipela može dovesti do problema, poput deformiranih nožnih prstiju, žuljeva, ravnih stopala i drugih zdravstvenih problema povezanih s nogama. Uključujući haluks valgus (Hallux Valgus), poznat i kao čukalj na stopalu, piše Healthline.

#related-news_0

Redovnim nošenjem preuskih cipela također riskirate razvoj dugotrajnog gubitka hrskavice u zglobovima stopala, kao i bolove u peti, poznate kao metatarzalgija.

Sljedeće stanje izazvano nošenjem neprikladnih cipela su čekićasti prsti. To se obično događa kada se prsti počnu savijati. Osim što to prouzrokuje značajnu bol, također može oslabiti mišiće povezane sa stopalom.

Prema pisanju časopisa Very Well Health, uobičajeni pokazatelji da nosite cipele pogrešne veličine uključuju promjene na noktima, gubitak noktiju, žuljeve i iritaciju kože na nogama. U ozbiljnijim slučajevima redovito nošenje premalih cipela može dovesti do bolnog i često nepovratnog stanja. To stanje se naziva periferna neuropatija, odnosno loša funkcija perifernih živaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar