Oprezno s kavom bez kofeina

Zdravlje 24. jan 202113:56
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Kavu bez kofeina mnogi smatraju dostojnom zamjenom za običnu kavu, pa je tako konzumiraju i više nego što bi trebalo misleći kako im to koristi. Istina je, zapravo, potpuno suprotna.

Ljudi koji imaju problema sa spavanjem, umjesto treće šalice kave, u poslijepodnevnim satima će popiti kavu bez kofeina jer misle da im to pomaže da lakše zaspe, piše EatThis.

Napitak čak mnogi preporučuju trudnicama koje moraju paziti na unos kofeina. Ali šta ako je šalica kave bez kofeina puna opasnosti o kojima niste ništa znali?

Teško je zamisliti da bi alternativa običnoj kavi mogla biti opasna za konzumiranje, ali nakon razgovora s nekoliko dijetetičara i doktora, otkrio se niz popratnih pojava koje utječu na promjenu stava.

Unosite štetne kemikalije

Zrna kave prirodno sadrže kofein, a taj stimulans je teško ukloniti na prirodan način.

„Zrna se uranjaju u kemijski rastvor koji izvlači kofein. Neke od tih kemikalija su iste one koje koristimo u razrjeđivačima za boje i sredstvima za uklanjanje laka sa noktiju“, upozorava dr. William Li, medicinski direktor Fondacije Angiogenesis.

Iako je Agencija za hranu i lijekove (FDA) te kemikalije proglasila sigurnim u uklanjaju kofeina iz kave, naročito diklormetan, još predstavljaju niz rizika za zdravlje.

Zdravstvene tegobe

Diklormetan nije blaga kemikalija. Dr. Rashimi Byakodi ističe kako inhalacija prouzrokuje iritaciju nosa i grla te utječe na živčani sustav.  +

„Smatra se da on privremeno usporava naš centralni nervni sistem“, ističe dr. Ava Williams.

„Diklormetan je potencijalni mutagen i opravdano smatramo da je kancerogen za ljude“, dodao je dr. Byakodi.

Osim kemikalija, i sam postupak dekofeinizacije je upitan.

„Neke studije su pokazale potencijalni rizik od nastanka reumatoidnog artritisa“, upozorila je dr. Olivia Audrey.

Dr. Williams dodaje kako se otkrilo da postupak podiže razinu masnih kiselina i na taj način utječe na metabolički sindrom i razvoj rizika od bolesti srca. Te kemikalije utječu na živčani sustav.

Čini se da je sam postupak uklanjanja kofeina i korištenje kemikalija tek dio problema, a rizik nastaje već pri odabiru zrna.

„Kava bez kofeina tipično se izrađuje od zrna koja imaju veći udio masnoća nego uobičajena kava arabica, a to predstavlja rizik za povećanje razine kolesterola i dugoročne probleme sa srcem“, kaže dr. Audrey.

“Za kavu bez kofeina najčešće se koriste zrna robusta kave. Ona sadrži masti koje stimuliraju proizvodnju masnih kiselina u tijelu”, poručuje dr. Williams.

Manje zdravstvenih dobrobiti

Nutricionistica Ella Davar govorila je o suštini problema.

„Proces uklanjanja kofeina kavu pretvara u ultraprocesuiranu namirnicu“, kaže Davar.

Pa iako je kava prilično prirodna, njena verzija bez kofeina upravo je suprotno. Osim očitih prednosti konzumiranje prirodnih supstanci, obična kava ima brojne zdravstvene benefite koje kava bez kofeina nema.

Prirodne bioaktivne sastavnice kave jačaju naš imunološki sistem, ali one se gube prilikom procesa uklanjanja kofeina“ ističe dr. Li.

Među njima se posebno ističe klorogena kiselina koja aktivira imunitet i usporava ćelijsko starenje. Dr. Ceppie Merry dodaje kako pojedina istraživanja ukazuju da zrna koja koriste za izradu kave bez kofeina nemaju isti kardioprotektivni učinak kao zrna obične kave.

I dalje unosite kofein

Dr. Li ističe kako kava bez kofeina nije posve bez kofeina i da ga obično sadrži oko pet posto, pa ukoliko zbog zdravstvenih razloga želite prestati da piti kavu, kava bez kofeina vam u tome neće naročito pomoći.

Iako je manje kisela, dijetetičarka Noman Imam kaže da ona i dalje povećava koncentraciju seruma gastrina kojeg stimuliraju kiseline. U osnovi, sve opasnosti obične kave iste su i kad je riječ o kavi bez kofeina.

Dr. Byakodi navodi rezultate komparativne studije koja je zaključila kako je zamjena kofeinske kave onom bez kofeina potpuno neopravdana.

Komentari

Vaš komentar