Ova dva znaka ukazuju da ste u sebe unijeli opasno puno šećera

Zdravlje 11. feb 202111:21
Podijeli:
Izvor: Pexels / ilustracija

Pretjerani unos šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a neki uobičajeni znakovi mogu vam pomoći da prepoznate ako ste pretjerali.

Šećer je vrlo teško izbjeći s obzirom na to da se nalazi u mnogim namirnicama, od voća do sokova i kruha. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča maksimalan unos od 50 grama šećera dnevno, no te se količine lako prelaze.

Većinu šećera unosimo kroz razne zaslađene napitke, od kave i čaja, preko sokova, do energetskih pića. Međutim, posljedice učestalog unosa šećera vide se tek godinama kasnije, a uključuju pretilost, dijabetes tipa 2, masnu jetru, srčane bolesti i upalu zglobova.

Liječnica Sue Heikkinen sa Sveučilišta California ističe da postoje dva signala koji ukazuju na već opasan unos šećera:

  • konstantan osjećaj tjeskobe
  • konstantan umor
  • Kako uklopiti šećer u zdravu prehranu?
  • S obzirom na to da je šećer ipak važan izvor energije, ne treba ga u potpunosti izbaciti iz prehrane, osim u slučaju preporuke liječnika.

“Premda postoje zdravstveni rizici s pretjeranim unosom šećera, to nikako nije otrov”, ističe Heikkinen.

Ako ograničite unos šećera odabirom zdravijih verzija poput zobenih pahuljica, zdravih salatnih preljeva i energetskih pločica, onda si ne morate uskratiti povremeno malo čokolade.

Umjerenost je ključ, ističu stručnjaci.

Savjetuju da se hrana koja sadrži dodane šećere, kombinira s hranom bogatom proteinima, masnoćama i vlaknima. Naravno, uvijek možete potražiti savjet vašeg obiteljskog liječnika ili nutricionista, piše Eatthis.

Komentari

Vaš komentar