Ovo su razlozi zbog kojih biste što prije trebali otići na rendgen pluća

Zdravlje 11. mar 202109:361 komentar
Podijeli:
Izvor: Izvor: Pixabay

Velika vijest za pušače i nepušače: krug ljudi koji trebaju na rendgen pluća trebao bi se proširiti, prema novim informacijama koje dolaze iz Američkog centra za prevenciju.

Američki centar za prevenciju preporučuje godišnji rendgen pluća kojim se detektira rak pluća kod odraslih osoba u dobi od 50 do 80 godina koji su pušili 20 godina, trenutno puše ili su prestali pušiti u posljednjih 15 godina.

“Jedan od najvećih rizičnih faktora za rak pluća je pušenje”, tvrde iz Centra za prevenciju.

Pušenje jedan od glavnih faktora za razvoj raka pluća

Pušenje je ocijenjeno kao glavni faktor za oko 90 posto slučajeva raka pluća, s 20 puta većim rizikom za razvoj raka pluća kod pušača nego kod nepušača. Starija dob također je rizični faktor za razvoj raka pluća. Medijalna dob za dijagnozu raka pluća je 70 godina. Rak pluća ima nisku stopu dijagnosticiranja, a petogodišnja stopa preživljavanja je svega 20,5 posto. Ipak, ranom dijagnostikom raka pluća, on se znatno lakše liječi.

Postoji umjerena korist od rendgena pluća koji detektira rak pluća

Američki centar za prevenciju zaključuje da godišnji rendgen pluća koji otkriva rak pluća ima umjerenu korist za osobe s visokim rizikom od razvoja raka pluća na temelju dobi, ukupne kumulativne izloženosti duhanskom dimu i godinama od prestanka pušenja.

Muškarci Afroamerikanci imaju veći rizik od razvoja raka pluća

Afroamerikanci imaju višu stopu rizika za razvoj raka pluća od bijelaca, a Afroamerikanke imaju nižu stopu za razvoj raka pluća od bjelkinja.

“Ove razlike su vjerojatno povezane s izloženošću pušenju te mogu biti povezane s drugim društvenim faktorima”, upozoravaju iz Američkog centra za prevenciju.

Ovo su ostali faktori za razvoj raka pluća

Ostali faktori za razvoj raka pluća su okolišni uvjeti, druge bolesti pluća i obiteljska anamneza. Niži stupan edukacije također je povezan s višim rizikom od razvoja raka pluća. Američki centar za prevenciju preporučuje uzimati u obzir godine i povijest pušenja pri procjeni je li netko dobar kandidat za rendgen, piše Eatthis.

Komentari

Vaš komentar