Pet najzdravijih vrsta mesa i dvije vrste koje biste trebali izbjegavati

Zdravlje 03. dec. 202111:47
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Meso može biti dio zdrave prehrane. Ono je dobar izvor raznih vitamina i minerala kao što su željezo i vitamin B12.

No, nisu sve vrste mesa jednako zdrave. Ovo je pet najzdravijih vrsta mesa i dvije vrste koje bi trebali izbjegavati.

Pureće meso bez kože

Puretina je odličan izvor proteina, vitamina B6 i niacina. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravlja srca, probave, energije, funkcije mozga i drugih tjelesnih procesa.

Pureći batak i but su izvrstan izvor željeza koje je ključno za metabolizam i zdravlje srca, a ako ga ne unosite dovoljno u prehranu, može doći do anemije.

Pileća prsa

I ova je vrsta mesa dobar izvor vitamina B6 i niacina. Istraživanja su pokazala da su pilća prsa važna i za održavanje zdrave tjelesne težine te zdravlja općenito. Osim toga, bijelo meso je posebno dobar izvor fosfora i riboflavina.

Svinjski file

Svinjetina je vrsta mesa koja se u najvećoj mjeri konzumira na globalnoj razini. Svinjski file je jako zdrava namirnica, a svinjetina je izuzetno bogata tiaminom, vitaminom B6, kalijem, riboflavinom i drugim hranjivim tvarima.

Govedina

Nemasno crveno meso može također biti dio zdrave prehrane. Govedina je odličan izvor proteina i drugih hranjivih tvari.

Nemasno mesno

Porcije mesa koje sadrže manje od 10 grama masti ili 4,5 grama ili manje zasićenih masti najzdravije je meso koje možete uključiti u prehranu. Kada pečete meso, preporučuje se da uklonite višak masnoće ili kože kako bi se smanjio udio zasićenih masti.

Što izbjegavati?

Prerađeno meso i masni komadi mesa nisu tako zdravi i tebali biste ih izbjegavati. Primjerice, hot dog i salame su neke namrnice koje ne biste trebali konzumirati u velikoj mjeri ili biste ih trebali izbjegavati ako je to moguće, piše The Healthy. Prerađeno meso ima visok udio natrija, a prekomjeran unos natrija povezan je s nizom zdravstvenih problema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar