Pet novih i neobičnih simptoma koronavirusa

Vijesti 09. mar 202114:14
Podijeli:
Izvor: Foto: Schutterstock

Popis simptoma veznih za koronavirus i dalje se povećava. Virus na ljude utječe različito, a respiratorni simptomi nisu jedini na koje treba obratiti pažnju. Dio liječnika primjećuje da se neki simptomi sve češće pojavljuju.

Portal Times of India istaknuo je 5 novih i neobičnih simptoma koji se javljaju kod zaraženih koronavirusom.

Plikovi na jeziku

Covid jezik jedan je od neobičnih simptoma na koji liječnici već dulje upozoravaju, no sada se počeo javljati uz plikove u ustima, osipe i kvrge koji su se podudarali s drugim simptomima COVID-19, uključujući vrućicu, kašalj i umor. Iako simptomi mogu biti zbunjujući, ali i neugodni, simptomi upale na jeziku ili druge neobične promjene trebali bi biti znak brige. 

Problemi s jezikom mogu se pojaviti i zbog Kawasakijevog sindroma, rijetke upalne komplikacije povezane s teškim oblikom covida-19 u djece, koja utječe na protok krvi i vitalno funkcioniranje. Ako sumnjate na izloženost virusu, odmah potražite pomoć zbog boli, promjene boje, otekline, osjećaja pečenja ili promjene teksture jezika.

Covid prsti

Širom svijeta zabilježeno je sve više slučajeva oticanja prstiju na rukama i nogama i to zabrinjava stručnjake. Liječnici sada vide da mnogi ljudi koji imaju pozitivan test na infekciju doživljavaju ovaj simptom samo tijekom infekcije i prijeti im pogrešna dijagnoza. Studije su također pokazale da su osip i kvržice također prevladavajući znakovi infekcije kod mlađe djece koja pokazuju drugačije simptome od odraslih.

Kao rezultat upale u tijelu uzrokovane virusnim širenjem, nožni prsti mogu oticati te se mogu razviti lezije i može doći do promjene boje na prstima ruku i nogu. Kontaktirajte liječnika.

Osip i urtikarija

Iznenadna pojava osipa ili povišenih kvrga na koži, koje mogu trajati satima, također mogu biti znak rane infekcije koronavirusom. To je još jedan kožni simptom koji se može zadržati i dulje, ponekad i tjednima nakon ozdravljenja. Prema studijama osip može krenuti na tabanima, dlanovima i polako se širiti na druge dijelove kože. U mnogim slučajevima može uzrokovati i akutnu oteklinu na osjetljivim dijelovima kao što su kapci i usne.

Abnormalno zgrušavanje krvi

Zgrušavanje krvi sve je češća nuspojava koju prijavljuju zaraženi koronavirusom. Sada je utvrđeno da se virus SARS-COV-2 može brzo proširiti tijelom, uzrokovati krvne ugruške i poremetiti zdrav protok krvi kroz vene. Zgrušavanje krvi također može utjecati na mlade i zdrave pacijente koji nemaju ozbiljne simptome povezane s virusom.

U tim slučajevima ti krvni ugrušci mogu neočekivano zagušiti krvne žile i poremetiti rad vitalnih organa, uključujući srce, bubrege, jetru, što može biti štetno. Iako ne postoji siguran način provjere zgrušavanja, liječnici upozoravaju ljude da kontroliraju svoje vitalne parametre – razinu šećera u krvi, krvni tlak, traže znakove upale i djeluju u skladu s tim kako bi kasnije izbjegli posljedice.

PASC

Iako je utjecaj dugotrajnog COVID-a značajan, znanstvenici imaju novo ime za slabost i umor koji muče pacijente za vrijeme trajanja infekcije – PASC, odnosno postakutne posljedice. PASC može uzrokovati dugotrajne simptome kod pacijenata kojima je teško oporaviti. Iako su studije o utjecaju PSC-a još uvijek u tijeku čini se da su žene i osobe starije dobi osjetljivije na bolesti akutnog umora, iscrpljenosti i s njima povezanih virusnih simptoma.

Komentari

Vaš komentar