Pet razloga zašto je riža dobra za vaše zdravlje

Zdravlje 08. mar 202116:00 > 16:03
Podijeli:
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Otprilike polovica svjetske populacije konzumira rižu, a ova namirnica izuzetno je dobra za vaše zdravlje. Riža je bogata hranjivim tvarima i biljnim spojevima, a vrlo lako i brzo se kuha. Pet je glavnih zdravstvenih prednosti riže.

Izvor je energije

Ako se osjećate iscrpljeno, najbolje je porciju riže jer je ova namirnica dobar izvor energije. Ugljikohidrati prisutni u riži pretvaraju se u energiju kad je konzumiramo i pri tome povećava razinu energije u našem tijelu.

Dobra je za probavu

Riža može poboljšati zdravlje crijeva jer je bogata i vlaknima. Osim toga, ova namirnica je i prirodni diuretik. Riža regulira probavni sustav i ispire sve toksine iz tijela te vas održava hidratiziranima.

Smanjuje pretilost

Riža pomaže u kontroli tjelesne težine. Naime, konzumiranje riže može pomoći smanjiti masnoću u tijelu. Ima malu količinu natrija i kolesterola što sprječava debljanje.

Dobra je za srce

Konzumacija riže može uvelike poboljšati zdravlje srca. Ima protuupalna svojstva i nema kolesterola. Osim toga, riža ima i antioksidativna svojstva zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje.

Kontrolira krvni tlak i šećer u krvi

Ako patite od hipertenzije i dijabetesa, onda je riža idealna hrana za vas. Naime, riža pomaže u borbi s visokim krvnim tlakom, a također smanjuje i razinu šećera u krvi. Prema tome, osobe koje pate od ovih zdravstvenih problema, trebale bi jesti porciju riže dnevno, piše Times now news.

Komentari

Vaš komentar