Počelo testiranje Sputnik Light vakcine – za mlade i u jednoj dozi

Zdravlje 27. feb. 202121:07
Podijeli:
Izvor: Anadolija

U Rusiji je počelo testiranje vakcine protiv koronavirusa Sputnik light. Prvi dobrovoljci vakcinisani su u Moskvi.

„U odnosu na to kako dobrovoljci budu prolazili preglede i obim vakcinacije će se povećavati. Aktivno se podnose prijave, za dva dana ljekarski pregled je prošlo 4.90 ljudi“, izjavila je Anastasija Rakova, zamjenica gradonačelnika Moskve zadužena za pitanja socijalnog razvoja, prenosi Nova.rs.

Ona je podsjetila da dobrovoljac može biti svako stariji od 18 godina ko nije bolovao i ne boluje od korone, u toku posljednjih mjesec dana nije primao nikakve vakcine, nema antitijela na koronu, nema alergijske reakcije, bez hroničnih bolesti. U ispitivanju ne mogu učestvovati trudne i žene koje doje.

„Pretpostavlja se da će ovu vakcinu upotrebljavati mladi ljudi starosti od 18 do 30 godina, kod kojih se razvija dobar imuni odgovor i kod kojih se već prilikom prve replikacije razvija dovoljan nivo antitela. Sputnik Light će u kombinaciji sa Sputnikom V pružiti više mogućnosti za vakcinaciju“, objašnjava Rakova.

Ona je podsjetila da je u Moskvi planirano ispitivanje nazalne vakcine protiv koronavirusa, a ispitivanje ne može početi dok se ne dobije odobrenje Ministarstva zdravlja Rusije. Kako kaže, nazalni oblici vakcina već postoje, na primjer, vakcina protiv gripa.

Takođe je u Moskvi planirano i ispitivanje vakcine protiv koronavirusa za djecu.

„Ispitivanje vakcine Sputnik V za djecu može se započeti tek nakon dobijanja trajne potvrde o registraciji vakcine za odrasle, kada se konačno sumiraju rezultati kliničkih postregistracionih ispitivanja. Nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci ovo pitanje biti riješeno“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Moskve.

Rakova je dodala da je u ruskoj prijestonici već započela ispitivanja stabilnosti imuniteta nakon vakcinacije, što će omogućiti da se odredi kada će vakcinisane osobe ponovo morati da prime vakcinu.

Krajem ljeta, na osnovu prikupljenih podataka, trebalo bi da se donese odluka o tome da li ponovo treba vakcinisati osobe koje su primile vakcinu u jesen prošle godine.

Vakcina Sputnik Light predstavlja prvu komponentu vakcine Sputnik V i prema riječima direktora Centra Gamaleja Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet mjeseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.

Komentari

Vaš komentar