Podvarijanta omikrona – stelt zaraznija jedan i po put od originalne varijante

Zdravlje 09. feb. 202212:141 komentar
Podijeli:
koronavirus doktorica
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

O podvarijanti omikron soja se u suštini ne zna mnogo, ali ono što se do sada zna je da daje kliničku sliku kakvu daje i omokron soj.

U susjedstvu, tačnije Srbiji, su nedavno potvrđena dva slučaja podvarijante omikrona nazvane stelt pa je tako o njemu govorila Tanja Jovanović, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Na Medicinskom fakultetu radi se sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 koronavirusa. U pitanju je zahtjevna molekularna metoda, ali je važna jer prati aktivnost virusa i njegovu promjenljivost. Zahvaljujući tome uspjeli smo da definišemo sve varijante virusa koje su bile prisutne u našoj populaciji uključujući i ovu podvarijantu omikron soja, odnosno BA.2 poznata i kao stelt podvarijanta virusa“, kaže profesorica.

Kako ona dalje pojašnjava, ova varijanta se prvi put javila u Aziji, na Filipinima, krajem novembra 2021 godine. Zatim se proširila na Evropu, a prije dan, dva je registrovana i u Australiji. Polako počinje da se širi, što je potpuno razumljivo zbog toga što je ova podvarijanta virusa povećala svoju infektivnost, tako da se za jedan i po put lakše prenosi nego originalan omikron soj.

Jovanović navodi da je omikron soj postao skoro dominantan u Danskoj koja ima veliki procenat vakcinisanih.

“Ono što je sigurno je da podvarijanta stelt probija vakcinalni imunitet i prirodni imunitet i može da inficira osobe koje su u prethodnom periodu ili preležale infekciju ili su vakcinisane”, navodi Jovanović.

Klinička slika pacijenata

“Ono što se iz literature zna, jer je relativno kratak period u pitanju, je da su kliničke manifestacije iste kao i kod osoba koje su inficirane originalnim omikron sojem. Dakle, radi se o sindromu prehlade, koji traje nekoliko dana, bez nekih velikih posljedica. Kod osoba koje su starije i kod onih koje imaju hronične bolesti, klinička slika može da bude i teža”, dodaje.

Ona ističe da pored infekcije gornjih partija respiratornog trakta, dolazi i do infekcije pluća i da to govore i epidemiološki podaci u zemlji.

“Zapaženo je da nemamo veliki broj hospitalizovanih, ali imamo veliki broj osoba koje su na respiratoru, kao i veliki broj letalnih ishoda u jednom danu”, kaže Jovanović i dodaje da ovaj podatak ne bi trebalo zanemarivati, jer omikron soj kao i njegova podvarijanta mogu da daju veoma teške kliničke slike.

Jovanović je dodala i to da je i delta soj imao podvarijante i to oko 200, ali nisu bile interesantne kao stelt, koji je zanimljiv upravo zbog te povećane prenosivosti u odnosu na originalan soj.

“Ono što je značajno za nas virusologe je da je došlo do promjene u nekim dijelovima ključnih gena koje mogu utjecati na osjetljivost dijagnostičkiih testova. Veoma često se u posljednje vrijeme susrećemo sa tim da antigenski testovi mogu da budu lažno negativni, pa se onda prisustvo virusa dokazuje PCR testom. Mutacije u ovoj podvarijanti su smanjile osjetljivost antigenskih testova”, kaže profesorica za N1.

Kako je profesorica i član kriznog štaba, na pitanje o pooštravanju mjera zbog infektivnije podvarijante, ona odgovara da su mjere standardne -održavanje lične higijene, nošenje maski u zatvorenom i u gužvama na otvorenom, ali i držanje fizičke distance.

“Ovu situaciju ne bi trebalo olako shvatiti, ona je i dalje vanredna”, poručila je Jovanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar