Popularna hrana koja je bogata kalcijem

Zdravlje 29. jul 202111:15
Izvor: Izvor-Shutterstock

Kalcij je zasigurno jedan od najvažnijih minerala za funkciju i zdravlje našeg organizma. Njegova je uloga održavanje zdravlja kostiju i zubi, ali i sporbiranje nutritijenata kao što je vitamin D. Budući da su minerali elementi koje tijelo ne proizvodi u dovoljnim količinama , njih je nužno nadoknaditi putem svoje prehrane.

Manja zastupljenost kalcija u vašem organizmu može rezultirati poremećajima u organizmu kao što su osteoproza, srčana oboljenja, povišen tlak i slično.

Osim kravljeg mlijeka i ostalih mliječnih prozvoda koji su bogati kalcijem, postoje i mnoge druge namirnice koje sadrže puno veću količinu kalcija, u nastavku pročitajte kojim to namirnicama možete unaprijediti svoju prehranu.

Tofu

Pola zdjelice hranjive namirnice od sojinog mlijeka sadrži čak 434 mimligrama kalcija što je puno više od količine koju unesete šoljicom kravljeg mlijeka, a u kojoj je 305 miligrama kalcija. Predsnosti tofua jesu različiti načini njegove pripreme. Osim nadogradnje kalcija, tofu je odličan za osobe koje imaju kardiovaskulare probleme, i idealan je za vegetarijance i vegane, kao zamjena za meso.

Špinat

Samo jedna zdjelica kuhanog špinata sadrži čak 250 miligrama kalcija, a kao i svako zeleno povrće izvor je nutritijenata koje poboljšavaju cjelokupno zdravlje, ali i rpeveniraju nastanak raznih bolesti.

Bademovo mlijeko

Bademo sa svojih 75 miligrama kalcija koje sadrže, idelan su dodatak prehrani, a s obzirom na to da se bademo mlijeko može koristiti u različitim receptima, jednostavan je dodatak prehrani.

Sardine

Mediteranska je prehrana izuzetno zdrava. Sardine su jednostavne za pripremu, a bogate su kalcijem, vitaminom D, te Omega 3 masnim kiselinama, svih nutritijenata potrebnih za zdravlje.

Sok od naranče

Jedna čaša soka od narandže sadrži 350 miligrama kalcija, a bitan je i izvor vitamina C i D. Naranča je izvor andioksidansa koji pomažu suzbijanju stresa. Piše EatThis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar