Prednosti zelenog čaja i zašto bi ga trebalo redovno piti

Zdravlje 27. feb. 202118:53
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Zeleni čaj je piće koje se konzumira diljem svijeta već dugi niz godina. Smatra se da zeleni čaj pruža niz blagodati onima koji ga redovito piju. Evo pet mogućih blagodati zelenog čaja.

Zeleni čaj može poboljšati zdravlje mozga
Jedan od glavnih sastojaka zelenog čaja je kofein koji nam pomaže da se razbudimo i ostanemo svježi. Osim toga, istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kofeina može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Zeleni čaj sadrži manje kofeina nego kava pa vam može pružiti određene koristi bez negativnih nuspojava kao što je primjerice nervoza. Nadalje, zeleni čaj sadrži i aminokiselinu koja se naziva L-teanin koja pomaže u smanjenju stresa i popravljanju raspoloženja.

Studija iz 2017.. godine analizirala je kakve posljedice ostavlja na tijelo redovito ispijanje zeleno čaja. Studija je utvrdila da zeleni čaj može pozitivno djelovati na kognitivne sposobnosti i rad mozga.

Zeleni čaj održava srce zdravim
Zeleni čaj može smanjiti određene čimbenike rizika koji mogu uzrokovati bolesti srca. Visok krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika rizika koji može narušiti zdravlje srca, a ispijanje zelenog čaja može pomoći u sprječavanju ovog problema.

Osim toga, jedno istraživanje je utvrdilo da osobe koje dnevno piju šest ili više šalica zelenog čaja imaju 33% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Zeleni čaj pomaže u snižavanju kolesterola
Jedna od glavnih komponenti ovog čaja je atehin koji ima antioksidativna svojstva, a antioksidanti djeluju antioksidativno, protuupalno i mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u tijelu.

Analiza iz 2011. godine pokazala je da je redovito ispijanje dvije šalice zelenog čaja dnevno tijekom 10 godina rezultiralo značajnim smanjenjem razine LDL kolesterola. LDL kolesterol poznat je i kao loši kolesterol koji može prouzročiti nakupljanje naslaga na arterijama, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, piše Insider.

Zeleni čaj koristan je za zdravlje kostiju
Zeleni čaj također pomaže da vaše kosti budu zdrave i jake. Istraživanja pokazuju da može pomoći u liječenju i prevenciji osteoporoze, stanja zbog kojeg postaju slabije i sklonije lomovima.

Zeleni čaj pomaže koži
Ispijanje zelenog čaja može imati brojne prednosti za kožu. Primjerice, zeleni čaj pojačava hidrataciju kože, zadržavanje vlage i sprječava stvaranje bora.

Također, studija iz 2005. godine pokazala je da zeleni čaj ima i svojstva koja mogu pomoći u sprječavanju starenja.

Zeleni čaj je najbolje piti običan. Važno je napomenuti da zeleni čaj sadrži kofein, pa ako ste osjetljivi na kofein, možda biste ga trebali konzumirati u manjoj mjeri.

Komentari

Vaš komentar