Previše slatkiša može imati negativan utjecaj na san i raspoloženje

Zdravlje 23. apr 202108:46
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

To što dodatni šećeri mogu negativno utjecati na raspoloženje, ne znači da se morate u potpunosti odreći slatkiša.

Imajući u vidu da naše mentalno zdravlje u posljednje vrijeme zbog globalne pandemije pati, razumljivo je da su naše emocije tijekom prošle, ali i ove godine bile poprilično promjenjive.

“U stresnim periodima obično posežemo za slatkom hranom koja nam pruža dobar osećaj. A istraživanja su pokazala da se naš ukupni unos šećera povećao za 53 posto od početka pandemije”, kaže dijetetičarka Marysa Cardwell.

Nažalost, studija iz 2021. iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuje da ovaj porast konzumiranja slatkiša može negativno utjecati na raspoloženje, ciklus spavanja i fizičko i mentalno zdravlje više nego što mislimo.

“Istraživanja pokazuju da konzumiranje previše šećera može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, ali također je u velikoj korelaciji s neravnotežom raspoloženja, a to dugoročno može dovesti i do depresije”, kaže Cardwell.

Šećer na više načina utječe na našu emocionalnu dobrobit, ali je to moguće zaustaviti.

Mit o šećernoj groznici

“Kratkoročni efekti visokog nivoa glukoze, glavnog šećera koji se nalazi u krvi, prouzrokovani konzumiranjem saharoze na nečije raspoloženje su takvi da mogu da smanje budnost i izazovu veći nivo umora u prvih sat vremena nakon jela”, objašnjava Cardwell.

Prema studiji iz “Neuroscience & Biobehavioral Reviews” šećer obično ne poboljšava nijedan aspekt raspoloženja.

Dugoročni utjecaj

“Konzumiranje velike količine šećera povezana je s depresijom i negativnim simptomima mentalnog zdravlja, što je vidljivo nakon nekoliko godina”, kaže Cardwell.

Istraživanja pokazuju da unos dodatnih šećera s vremenom može dugoročno utjecati na mentalno zdravlje dok manji unos dodatnih šećera, može biti povezan s boljim mentalnim zdravljem.

Cardwell objašnjava da su neka novija istraživanja iznijela nekoliko potencijalnih razloga zašto unos dodatnih šećera može utjecati na raspoloženje, na primjer:

Konzumiranje dodatnih šećera povezano s povišenim krvnim tlakom i upalama, povezano je i s depresijom.

Prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do brzih skokova i padova šećera u krvi, što dovodi do poremećaja u razini hormona i promjena raspoloženja.

Učinci šećera slični su ovisnostima i povezuju njihov čest unos s depresijom.

Koliki unos šećera je prihvatljiv?

“Glavni izvori šećera su uglavnom pića zaslađena šećerom, deserti, zaslađena kava i čaj”, kaže Cardwell.

Ali to što dodatni šećeri mogu negativno utjecati na raspoloženje ne znači da se slatkih stvari morate odreći. Ljudi se rađaju sa sklonošću za slatkim okusom, ali ipak postoje zdravi načini za izliječiti žudnju za slatkim i istovremeno držati svoje raspoloženje i razinu šećera u krvi pod kontrolom.

“Umjesto da uzmete sok ili čokoladu, potrudite se da unos ukupnog dnevnog dodatnog šećera bude ispod šest posto ukupnih kalorija”, savjetuje Cardwell. Ona dalje objašnjava da ako jedete 2.000 kalorija dnevno, to znači da će unos ukupnog dodatnog šećera biti ispod 120 kalorija.

Zamjene za šećer

Cardwell predlaže da umjesto napitka zaslađenog šećerom popijete svijež sok od limuna s nekim začinskim biljem, na primjer u sok od limuna i naranče možete dodati i par listova mente.

“Zamijenite slatki obrok za hranu s nešto više bjelančevina i zdravih masnoća kako biste stabilizirali šećer u krvi i osjećali se zadovoljno. Humus i krekeri, maslac od kikirikija ili šaka orašastih plodova ili voće su sjajne alternative”, smatra nutricionistkinja.

Prema njenom mišljenju, voće je prirodno slatko i prepuno vitamina, minerala i antioksidansa, vlakana i vode od kojih ćete biti hidrirani i siti. Ako želite svoj obrok završiti s nečim slatkim, pomiješajte smrznuto voće kao što su banane i mango i napravite ukusan sladoled.

Praćenje unosa šećera

Dodatni šećeri se kriju i u proizvodima poput umaka od rajčice i preljeva za salatu, pa zbog toga može biti teško izračunati koliko šećera stvarno jedete uz svaki obrok.

Ona preporučuje da čitate sastav hrane na pakiranju i tražite dodatne šećere, posebno kad jedete naizgled zdravu hranu poput žitarica, raznih pločica ili mlječnih proizvoda, piše Real Simple.

Znanje je moć i s vremenom ćete početi primjećivati da je vaš doručak zapravo prepun dodatnog šećera. Takvu hranu zamijenite alternativnom koja sadrži manje grama dodatnog šećera, a Cardwell smatra da ćete se zbog manjeg unosa takvih šećera, tijekom dana osjećati puno bolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar