Prvi slučaj zaraze velikih majmuna koronavirusom

Zdravlje 12. jan 202118:53
Izvor: Shutterstock

Više gorila u Safari parku zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji zarazilo se koronavirusom, što je prvi poznati slučaj prenosa tog virusa na velike majmune, objavio je zoološki vrt.

Pretpostavlja se da je osam gorila zaraženo virusom od asimptomatskog člana osoblja, uprkos poštovanju strogih protokola biološke sigurnosti u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zoološki je vrt testirao uzorke fekalija gorila nakon što su dvije životinje počele da kašlju, navodi se u saopštenju. Preliminarni rezultati pokazali su prisutnost virusa samo kod nekih gorila, budući da te životinje žive zajedno, službenici zoološkog vrta pretpostavljaju da je zaražena cijela skupa od pet ženki i tri mužjaka.

Tri gorile trenutno pokazuju znakove bolesti, uključujući kašalj, a čitava grupa je pod nadzorom.

Grupa ostaje zajedno, ali je u karantinu“, rekla je Liza Peterson, izvršna direktorka Safari parka.

Koronavirus je pronađen i kod brojnih drugih vrsta divljih životinja u zatočeništvu, uključujući nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronx u Njujorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barseloni u Španiji.

Ali, gorile u San Diegu prvi su poznati slučaj infekcije potvrđene kod majmuna, rekao je portparol zoološkog vrta Endrju Džejms.

Gorile su članovi porodice velikih majmuna koja takođe uključuje čimpanze, orangutane i bonoboe.

Virus se takođe pojavio kod brojnih kućnih pasa i mačaka. Prošlog mjeseca američko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prvi poznati slučaj koronavirusa kod životinje u divljini, a zaraza je otkrivena kod nerčeva.

Komentari

Vaš komentar