Ranoranilac ili noćna ptica? Kako vas ciklus spavanja izlaže riziku od bolesti

Zdravlje 23. sep 202216:56
Izvor: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Physiological Society objavio je novo istraživanje koje sugerira kako svakodnevni obrasci spavanja mogu utjecati na vaše fizičko zdravlje i pogoršati ga.

“Noćne ptice” su izložene većem riziku od razvoja bolesti srca i dijabetesa tipa 2 od ranoranilaca, pokazalo je novo istraživanje.

Objavljeno u Experimental Physiology, američka studija otkrila je da ljudi koji više vole biti aktivni kasnije tokom dana imaju smanjenu sposobnost korištenja i sagorijevanja masti za energiju što im omogućava nakupljanje u tijelu, prenosi Skynews.

To može dovesti do povećanog rizika od dobijanja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju.

S druge strane, ranoranioci – oni koji su aktivniji ujutro – trebaju više masti kao izvor energije jer su energičniji više sati u danu i stoga imaju višu razinu kondicije od “noćnih ptica”.

Istraživači su podijelili sudionike u dvije grupe na temelju njihovih kronotipa – naše prirodne sklonosti da tražimo aktivnost i spavanje u različito vrijeme.

Nakon jednosedmičnog praćenja, istraživači su otkrili da ranoranioci koriste više masti za energiju i tokom odmora i tokom vježbanja.

Svaka grupa je testirana u mirovanju prije poduzimanja dva petnaestominutna treninga na traci – jedan umjerenog i jedan visokog intenziteta.

Nakon praćenja željenog procesa, ispitanici su testirali razinu aerobne kondicije na nagibu koji se povećavao za 2,5% svake dvije minute dok osoba nije došla do tačke iscrpljenosti.

Ranoranioci su fizički aktivniji

Sudionici su praktikovali dijetu s kontrolisanim unosom kalorija, kao i prehrane s postom tokom noći kako bi smanjili šanse da njihove dijete utječu na rezultate.

Stariji autor i profesor sa Sveučilišta Rutgers Steven Malin je rekao: “Budući da se čini da kronotip utječe na naš metabolizam i djelovanje hormona, predlažemo da se kronotip može koristiti kao faktor za predviđanje rizika od bolesti pojedinca.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ispitala veza između kronotipa, tjelovježbe i metaboličke prilagodbe kako bi se utvrdilo ima li vježbanje ranije tokom dana veće zdravstvene prednosti, izjavio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar