Šef SZO: Vakcinacija trećom dozom u nekim zemljama je ‘nemoralna’

Zdravlje 13. okt. 202110:12
Podijeli:
Izvor: Fabrice COFFRINI / POOL / AFP

Distribucija treće doze vakcine protiv korona virusa u nekim zemljama dok se imunizacija širom Afrike i dalje odvija sporo je “nemoralna”, poručio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Povećana distribucija takozvane ‘booster’ doze je “nemoralna, nepravedna i mora se zaustaviti,” kazao je prvi čovjek krovne zdravstvene organizacije u izjavi za CNN.

Pokretanje treće doze je zaista najgora stvar koju možemo učiniti kao globalna zajednica. To je nepravedno ali i nekorektno jer nećemo zaustaviti pandemiju ignorišući jedan cijeli kontinent, i to kontinent koji nema nikakve proizvodne kapacitete”, istakao je Tedros.

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je uptorebu treće doze vakcine protiv korona virusa za osobe sa oslabljenim imunitetom, ali oštro se protivi rasprostranjenoj upotrebi ‘boostera’ dok se prvom dozom ne vakcinišu populacija u većem dijelu svijeta.

Južna Amerika, Sjeverna Amerika, Europa, Azija, i Okeanija su vakcinisali prvom dozom više od pola svoje populacije, dok je u Africi prvu dozu primilo tek sedam posto stanovništva, naglasio je Tedros.

Američka krovna zdravstvena organizacija FDA odobrila je treću dozu vakcina Pfizer za pojedine kategorije stanovništva.

S druge strane, Europska medicinska agencija (EMA) je uputila zemlje članice da izdaju “službene preporuke o upotrebi pojačivača, uzimajući u obzir nove podatke o učinkovitosti i ograničene sigurnosne podatke.”

Iz ove agencije su još kazali kako osobe starije od 18 godina s normalnim imunološkim sistemom mogu razmotriti treću dozu Pfizer/BioNTech vakcine šest mjeseci nakon što su primili drugu dozu. Trenutno se rade procjene za moguće odobravanje ‘booster’ doze za vakcinu proizvođača Moderna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar