Simptom covida koji je puno rjeđi kod omikron varijante

Zdravlje 01. feb. 202215:52 > 15:53
Podijeli:
Izvor: AFP

Posljednje dvije godine bile su vrlo izazovne za sve nas. Iako smo naučili kako živjeti sa smrtonosnim virusom i dalje postoji aspekt nepredvidivosti. Nova varijante koronavirusa pojavi se svako malo što otežava znanstvenicima i stručnjacima da pronađu konačno rješenje.

Varijanta omikrona proširila se u više zemalja i potvrđeno je da je visoko zarazna. Ipak, mutirana varijanta koja je inicijalno potvrđena u Južnoj Africi je blaža i nešto drugačije od prethodnih varijanti.

Kako je točno omikron drugačiji od delte?

Drugi val koronavirusa je bila turbulentna faza u našim životima.

U usporedbi s delta varijantom, omikron varijanta uzrokuje malu do nikakvu štetu plućima. Poput prehlade ili gripe, visoko zarazna varijanta inficira gornji respiratorni trakt, uzrokujući blage simptome poput boli u grlu, kihanja, bolova u tijelu i glavobolje.

Delta varijanta je s druge strane mogla dovesti do akutnih respiratornih komplikacija kod nekih ljudi i utjecala je direktno na pluća, uzrokujući teške simptome poput kratko daha, bolova u prstima i niske razine kisika.

Omikron varijante je prema izvještaj četiri puta više prenosiva od Delte i zato stručnjaci vjeruju da bi mogla postati dominantna varijanta.

Simptom koji je manje učestao kod zaraze omikronom

Omikron i delta su dvije varijante virusa SARS-COV-2 i zato dijele neke iste simptome poput blage vrućice, kašlja, boli u grlu, umora i bolova u tijelu. Ipak, prema studiji provedenoj u Velikoj Britaniji, gubitak mirisa je manje učestali simptom kod omikron varijante.

U inicijalnom izvještaju, doktorica Angelique Coetzee, južnoafrička liječnica koja je prva otkrila varijantu omikron, rekla je da pacijenti zaraženi omikronom nisu pokazali znakove gubitka mirisa i/ili okusa.

Tijekom vala zaraze delta sojem, gubitak mirisa je bio jedan od najočitijih znakova zaraze covidom-19, koji je pomagao razlikovati SARS-COV-2 od blage gripe ili prehlade. Ovaj simptom znao se zadržavati mjesecima nakon oporavka.

Simptomi poput vrućice, kašlja i gubitka mirisa su sada u “manjinni simptoma”, što znači da su manje učestali kada govorimo o varijanti omikron, piše timesofindia.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar