Širi se lažna informacija o uzrocima i liječenju covida

Zdravlje 24. jan. 202217:03 > 17:04
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Aspirin nije lijek za covid-19 jer se viruse ne može liječiti antikoagulansima, poručila je indijska agencija za provjeru točnosti podataka u svom tvitu u ponedjeljak. Odgovor je stigao nakon što je WhatsAppom kružila lažna poruka.

Lažna poruka tvrdi da je rezultat autopsije u Singapuru otkrio da covid-19 nije virus već bakterija. Poruka glasi “COVID je bakterija koja je bila izložena radijaciji i uzrokuje smrt koagulacijom (zgrušavanjem krvi)”.

U poruci se također navodi da su singapurske vlasti promijenile protokole za liječenje nakon rezultata autopsije i da su počele liječiti pacijente oboljele od covida-19 aspirinom, prenosi timesofindia.

Indijska agencija za provjeru točnosti podataka, PIB fact check, poručila je da je ova poruka lažna te da u nju ne treba vjerovati.

“Poruka koja se širi Whatsappom tvrdi da je “COVID19 bakterija koja se može liječiti aspirinom. Ova tvrdnja je lažna. #COVID19 je virus, ne bakterija i ne može se liječiti s antikoagulansima poput aspirina”, stoji u tvitu indijske agencije.

Ova poruka WhatsAppom kruži već dulje vrijeme.

U lipnju 2021, singapurska vlada je izdala priopćenje: “Lažna poruka u kojoj se kao izvor navodi Ministarstvo zdravstva Singapura kruži platformama za dopisivanje. U njoj se navodi da je nakon autopsije pacijenta preminulog od covida-19 u Singapuru otkriveno da covid-19 ne postoji kao virus već se radi o bakteriji koja je bila izložena zračenju i uzrokuje smrt zgrušavanjem krvi. Navodi su lažni i poruka nikad nije poslana iz singapurskog ministarstva zdravstva. Ranije verzije iste ove poruke u kojima se navode zemlje poput Italije i Rusije – također su lažne”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar