Slušanje muzike tokom porođaja može ublažiti bol

Zdravlje 21. sep. 202122:36
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Muzika je moćna stvar - može da nam pomogne da se koncentrišemo, zaspimo, opustimo, ali i da se porodimo.

Playliste za rađanje postale su popularan izbor kod trudnica u posljednjih nekoliko godina.

Ovo nije samo placebo ili hir – muzika može biti nevjerovatno sredstvo tokom porođaja, jer može promijeniti način na koji se doživljava bol.

Babica Marley Hall, kaže da slušanje muzike tokom porođaja je već dugo popularan način suočavanja sa trudovima. Istraživači su dokumentovali prednosti ove metode još 2000. godine.

“Njihove studije su zaključile da slušanje muzike može promijeniti način na koji osoba doživljava bol zbog načina na koji zvukovi djeluju kroz centralni nervni sistem. Ovi dijelovi mozga usko su povezani sa sjećanjem i emocijama”, pojašnjava Hall.

Ne samo da nas muzika može natjerati da drugačije procesuiramo bol, već ima i umirujući efekat na naše tijelo – i može nas smiriti. To nam pomaže da imamo pozitivniji način razmišljanja, piše Metro.

Katharine Graves, osnivačica “KG Hipnobirthing” kaže da “mnoge žene smatraju da je muzika umirujuća tokom porođaja i sastavljaju muzičku listu za reprodukciju tokom porođaja. Vjerovatno je glavna korist to što muzika smiruje i, kada je um miran, stvaramo hormon oksitocin”.

“U materici postoje receptori za oksitocin, a mišići materice bolje rade kada je um mirniji, pa je i porođaj kraći”, zaključila je Graves.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar