Šta je Remzi – Huntov sindrom od koga boluje Justin Bieber?

Zdravlje 12. jun 202208:28
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Pop zvezda Justin Bieber saopštio je da mu je lice djelimično paralisano virusnim stanjem zvanim Remzi Huntov sindrom, prouzrokovanim varičela-zosterom, virusom koji takođe izaziva male boginje i šindre.

On je u u video snimku na Youtube-u objasnio fanovima da je virus napao nerv u njegovom uhu, facijalne nerve i doveo do paralize lica.

Justin Bieber pati od teške bolesti: Pola lica mu je paralizovano

„Vidite da ovo oko ne trepće. Ne mogu da razvučem osmijeh ovom stranom. Ova nozdrva se ne pomjera“, rekao je Bieber u videu.

Remzi Huntov sindrom je rijedak neurološki poremećaj koji se javlja kada virus varičela-zoster inficira nerv u glavi blizu unutrašnjeg uha. Nakon što preležite male boginje kao dijete ili šindre kao odrasla osoba, virus može da miruje u tijelu, piše CNN.

Zašto se virus ponovo aktivira i dovodi do Remzi Hantovog sindroma nije poznato.

Simptomi mogu da uključuju bolan osip unutar ušnog kanala i van uha, koji ponekad napada jezik i nepca, prema “Icahn School of Medicine – Mount Sinai”.

Zbog zahvaćenosti unutrašnjeg uha, ljudi sa ovim stanjem takođe mogu da pate od vrtoglavice ili  tinitusa, zujanja u uhu.

Remzi Hantov sindrom takođe može da izazove gubitak sluha na zahvaćenoj strani lica. Kao i kod Bibera, takođe može da izazove slabost, spuštenost lica ili paralizu na strani lica koja je napadnuta virusom.

Ta slabost može da izazove poteškoće sa zatvaranjem jednog oka, pravljenjem grimasa i jelom, jer hrana može da ispada iz usta.

Liječenje se sastoji od steroida kao što je prednizon za smanjenje upale i lijekova protiv bolova. Ponekad se mogu propisati antivirusni lijekovi koji pomažu u liječenju herpesa, kao što su aciklovir ili valaciklovir.

Kako kažu sa “Mount Sinai”, potpuni oporavak nije siguran. Neki se ipak oporave za nekoliko mjeseci. Što se ranije dijagnostikuje, veće su šanse za oporavak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar