Što se događa s vašim tijelom ako svakodnevno jedete salatu?

Zdravlje 25. mar. 202112:24
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Kad je u pitanju hrana, salata ima reputaciju zvijezde: zaštitno je lice gubitka kilograma i zdrave prehrane. Ali, što se događa u vašem tijelu ako je jedete svakodnevno?

Odgovor je dala dijetetičarka i nutricionistica Gina Keatley, s njujorškog Keatley Medical Nutrition Therapy.

Smatra se da je dobro jesti dva puta po pola šalice miješanog povrća dnevno. Prema CDC-u (Američkom centru za prevenciju bolesti) samo jedna od deset odraslih osoba zapravo unosi preporučenu dnevnu količinu salate.

“Salata je hrana s malo škroba i može vam pomoći regulirati šećer u krvi”, kaže Keatley pa upozorava: “Ipak, nisu sve salate iste”, pojašnjavajući da je važno kako je salata pripremljena.

Naime, salata iz fast fooda može imati i više od 2000 kalorija, što je za neke dnevni preporučeni unos kalorija.

Drugim riječima, salata može biti zdrava i pomoći vam kod mršavljenja, ali ako je jedete svaki dan, važno je pripaziti na sastojke i veličinu porcija, osobito kada je riječ o preljevima za salatu.

1. Vaše tijelo apsorbirat će puno vitamina

Ako koristite različite sastojke za salatu ( poput raznih vrste povrća, voća, graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, izvora proteina…) i redovito mijenjate te sastojke, vaša salata može biti hranjiva bomba koja će opskrbiti vaš organizam sa svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Osim toga, neka istraživanja su pokazala kako ulje u preljevu za salatu zapravo može pomoći tijelu da učinkovitije apsorbira vitamine topive u mastima koji se nalaze u voću i povrću.

Savjet: Salata koja sadrži špinat ili kelj, orašaste plodove ili sjemenke te slanutak, losos ili tunu sadržavat će sva tri vitamina koji igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta i obrani od bolesti: vitamin C, vitamin B6 i vitamin E.

2. Mogli biste izgubiti kilograme jer jedete manje nezdrave hrane

Jedan od razloga zašto se salata smatra dobrim izborom kada želite izgubiti kilograme je taj što je bogata vlaknima. Naime, vlakna olakšavaju mršavljenje jer daju osjećaj sitosti, usporavaju apsorpciju šećera u krvi i niskokalorična su, a zahvaljujući tome, potreba za hranom je manja.

Studija iz 2004. pokazala je da oni koji su prije ostatka obroka pojeli malu porciju salate, konzumirali su 7% manje kalorija, dok osobe koje su pojele veću porciju salate, unijele su 12% manje kalorija.

Stoga, ako obrok počnete salatom, mogli biste unijeti manje kalorija.

3. Održat ćete mozak mladim

Svakodnevno jedenje salate siguran je način da vaš mozak ostane u odličnoj formi. Prema studiji iz 2017., samo jedna salata dnevno poboljšava pamćenje kod starijih. Samo pola šalice salate dnevno pomoglo je u usporiti pad kongnitivnih funkcija.

Stručnjaci smatraju da je lisnato zeleno povrće najbolje za pamćenje.

4. Ako su porcije prevelike, mogli biste osjećati nadutost

Muči li vas nadutost ili plinovi nakon jedenja salate – vjerojatno imate prevelike porcije.

Primjerice, kelj sadrži netopiva vlakna, što može uzrokovati zatvor i plinove.

5. Mogli biste živjeti duže

Iako nijedno povrće ili voće ne daje vašem tijelu sve potrebne hranjive tvari, unos različitih namirnica može pomoći u sprečavanju niza bolesti, što salatu čini idealnim izborom za dug i zdrav život.

Naime, znanstveno je potvrđeno da lisnato zeleno povrće smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, studija iz 2017. pokazala je da, ako jedete povrća svaki dan, možete spriječiti preranu smrt. Jedenje 10 porcija dnevno povezano je s 24% smanjenim rizikom od srčanih bolesti, 33% smanjenim rizikom od moždanog udara, 28% smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 13% smanjenim rizikom od raka, piše eatthis.

Komentari

Vaš komentar