Stručnjaci tvrde: Pandemija nije ni blizu kraja, novi soj virusa dosad najgori

Zdravlje 13. jul 202217:26
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Skoro dvije i po godine od početka pandemije koronavirusa, stigla je dosad najzaraznija i najprenosivija varijanta, tvrde stručnjaci. Posljednjih sedmica virus se rapidno širi - razvija se, izmiče imunitetu i dovodi do porasta slučajeva i hospitalizacija, što je jasan znak da je pandemija daleko od kraja.

Najnovija podvrsta soja Omicron, BA.5, zajedno s blisko povezanom varijantom, BA.4, potiče globalni porast slučajeva – 30% u posljednje dvije sedmice, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Širom Europe podvarijante Omikrona izazivaju nagli porast u broju slučajeva od oko 25%, iako je dr. Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitna zdravstvena stanja, rekao da bi taj broj zapravo mogao biti veći, s obzirom na “kolaps testiranja”, piše CNN.

Soj koronavirusa BA.5 je u porastu u Kini, što povećava zabrinutost da bi tamošnji veliki gradovi mogli uskoro ponovo provesti stroge mjere karantene koje su tek nedavno ukinute. A ista je varijanta postala dominantna u Sjedinjenim Državama, gdje je prošle sedmice činila 65% novih infekcija, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iz Odbora za hitna pitanja WHO-a poručili su da Covid-19 ostaje javnozdravstvena hitna situacija od međunarodnog značaja usljed porasta slučajeva, stalne mutacije virusa i sve većeg pritiska na već preopterećene zdravstvene sisteme. U istom saopštenju, Odbor, koji se sastoji od neovisnih stručnjaka, je istaknuo izazove u tekućem globalnom odgovoru na Covid-19, uključujući pad u testiranju i nepravilno sekvenciranje genoma, postavljajući pitanje koliko bi tačna bilo koja nacija mogla biti sposobna pratiti BA.5.

Službeni podaci dramatično su manji od stvarnog broja infekcija u SAD-u, tvrde epidemiolozi, a neki stručnjaci misle da bi moglo biti čak oko milion novih infekcija svaki dan u široj populaciji SAD-a – 10 puta više od službenog broja.

Zdravstveni zvaničnici su pozvali Amerikance u dobi od 50 i više godina da prime drugu ‘booster’ vakcinu, jer to umanjuje vjerovatnost hospitalizacije.

Po čemu je BA.5 soj drugačiji od prethodnika?

Eric Topol, kardiolog i profesor molekularne medicine u Scripps Researchu, nazvao je BA.5 “najgorom verzijom virusa koju smo vidjeli“.

Naime, BA.5 može lako izbjeći imunitet od prethodnih infekcija i cjepiva, povećavajući rizik od ponovne infekcije. Iako se čini da varijanta ne dovodi do teže bolesti, u intervjuu za CNN u ponedjeljak, Topol je rekao da s obzirom na opseg imunološke evazije BA.5, očekuje eskalaciju hospitalizacija, kao što je bio slučaj u Europi.

“Jedna dobra stvar je to što se čini da (hospitalizacija) nije popraćena prijemom na intenzivnu njegu i smrtnim slučajevima kao prethodne varijante, ali to je definitivno zabrinjavajuće”, dodao je.

Podvarijante Omicrona, poput BA.4 i BA.5, nastavljaju pokretati valove infekcije, hospitalizacija i smrtnosti širom svijeta, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u utorak na brifingu za medije.

“Novi valovi virusa ponovno pokazuju da [pandemija] Covid-19 nije ni blizu kraja“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar