Studija otkrila koji se simptomi koronavirusa prvi pojavljuju

Zdravlje 25. mar 202115:15
Podijeli:
Izvor: Izvor: Pixabay

Studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji utvrdila je da simptomi covida-19 često započinju određenim redoslijedom. Neki simptomi covida-19, poput kašlja i vrućice, slični su simptomima nekih drugih bolesti kao što su gripa i prehlada pa rezultati ove studije mogu pomoći u razlikovanju koronavirusa od drugih bolesti.

“Ovo je posebno važno znati u vrijeme kada se preklapaju gripa i covid-19. Liječnici mogu odrediti koje korake treba poduzeti za brigu o pacijentu i mogu spriječiti pogoršanje stanja pacijenta”, kazao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine.

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope pojavnosti simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od preko 55.000 pacijenata koji su oboljeli od covida-19. Uz to su prikupili i podatke o osobama koje su imale gripu.

‘Redoslijed simptoma je važan’

“Redoslijed simptoma je važan. Ako znamo da svaka bolest napreduje različito, to liječnicima omogućava da brže utvrde je li riječ o covidu-19 ili nekoj drugoj bolesti”, rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

Prema studiji, simptomi koronavirusa pojavljuju se po ovom redoslijedu:

  • vrućica,
  • kašalj i bolovi u mišićima,
  • mučnina ili povraćanje,
  • proljev.

“Studija je otkrila da se kod pacijenata koji su imali gripu češće javljao kašalj prije vrućice. U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često naglo počinje s tri simptoma, uključujući bolove u leđima, groznicu i suhi kašalj”, rekao je dr. Robert Glatter, liječnik u bolnici Lenox Hill u New Yorku.

Glatter je rekao da nalazi mogu biti korisni “pri procjeni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju”. Prema studiji, gripa započinje kašljem, a kod covida-19 vrućica je prvi simptom, prenosi Healthline. Istraživači navode da njihova studija također potvrđuje da se osobama treba mjeriti temperatura kada ulaze u neke objekte.

Treba napomenuti da se osim ovih navedenih još niz simptoma povezuje s koronavirusom, poput gubitka okusa i mirisa, ali da se vrućica, kašalj, bolovi u mišićima, mučnina i proljev često javljaju kao prvi znakovi covida-19.

Komentari

Vaš komentar