Studija: Šest šoljica kafe dnevno ima negativan učinak na zdravlje mozga

Zdravlje 27. jul. 202116:012 komentara
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Većina nas voli popiti koju šoljicu kafe dnevno, no nova velika studija pokazala je da prekomjerna konzumacija kafe može smanjiti volumen mozga te dugoročno može povećati rizik od razvoja bolesti kao što je demencija.

Studija je obuhvatila 17.702 osobe između 37 i 73 godine, a istraživači su kod ispitanika proučavali niz stvari, uključujući i neke životne navike, kao što je konzumacija kafe.

Rezultati studije sugeriraju da su osobe koje su dnevno pile šest ili više šoljica kafe imale 53 posto veće šanse od razvoja demencije nego osobe koje su pile jednu ili dvije šoljice kafe dnevno.

“Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Ipak, budući da je globalna potrošnja veća od devet milijardi kilograma godišnje, presudno je da razumijemo sve moguće zdravstvene implikacije”, kazala je epidemiologinja Kitty Pham sa Sveučilišta u Južnoj Australiji.

“Ovo je najopsežnije istraživanje veza između kafe, volumena mozga, rizika od demencije i rizika od moždanog udara”, dodala je.

Više od šest šoljica kafe dnevno može se negativno odraziti na mozak
“Uzimajući u obzir sve moguće permutacije, otkrili smo da je veća konzumacija kafe značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga – u osnovi, ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno može vas dovesti u rizik od razvoja moždanih bolesti poput demencije i moždanog udara”, kaže Pham.

Epidemiologinja Elina Hyppönen sa Sveučilišta u Južnoj Australiji navodi da je prosječna dnevna konzumacija kafe između jedne i dvije šoljice kafe standardne veličine, prenosi Science alert. Ona navodi da par šoljica kafe dnevno općenito ne bi trebalo predstavljati problem.

“No, ako primijetite da ste počeli piti šest ili više šoljica kafe dnevno, trebali biste razmisliti o tome je li vam dodatna šoljica kafe doista potrebna”, ističe Hyppönen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar