Studija: Žene u srednjim godina najviše su pogođene dugim covidom

Zdravlje 26. mar 202113:14
Podijeli:
Izvor: N1

Dvije britanske studije pokazale su da žene srednjih godina imaju najteže simptome dugog covida nakon liječenja u bolnici. Pet mjeseci nakon dijagnoze, 70% ispitanika i dalje je imalo simptome bolesti kao što su tjeskoba, poteškoće s disanjem, bolovi u mišićima i "moždana magla".

Način na koji se žensko tijelo bori s virusom moglo bi objasniti zašto se sporije oporavljaju. Studija koju je provelo Sveučilište u Leicesteru obuhvatila je više od 1.000 pacijenata koji su prošle godine hospitalizirani u bolnicama u Velikoj Britaniji zbog covida-19. Istraživači su otkrili da se 70% pacijenata nije potpuno oporavilo ni nakon pet mjeseci, a žene su među njima bile najviše pogođene.

Druga studija koju je vodilo Sveučilište u Glasgowu utvrdila je da žene mlađe od 50 godina imaju sedam put veći rizik od nekih simptoma kao što su poteškoće s disanjem i umor nego muškarci istih godina. Ti simptomi su se kod žena pojavljivali i sedam mjeseci nakon bolničkog liječenja.

Zbog ovih dugotrajnih simptoma covida-19, oko 18% ispitanika nije se moglo vratiti na posao, a 19% ih je moralo promijeniti posao, pokazuju podaci Leicesterove studije. BBC prenosi da su dugotrajne simptome imale čak i one osobe koje su dobile niz bolničkih usluga, poput antibiotika, kisika itd. Među tim ispitanicima, osobe koje se nisu vratile u prvobitno zdravstveno stanje u većoj mjeri su bile žene u dobi između 40 i 60 godina koje su bile na ventilatoru i koje su imale dva ili više postojećih zdravstvenih problema.

‘Različit imunološki odgovor’

Doktor Rachael Evans, izvanredni profesor na Sveučilištu u Leicesteru, izjavila je da se većina ovih dugotrajnih problema nije mogao objasniti i povezati s ozbiljnošću akutne bolesti te da i drugi postojeći čimbenici možda igraju ulogu u tome.

Pokazalo se da su žene srednje dobi najviše pogođene dugotrajnim zdravstvenim problemima, dok su se mlađe i starije žene bolje oporavljale. Autor studije dr. Nazir Lone kazao je da je moguće i da “žene imaju drugačiji imunološki odgovor u odnosu na muškarce” te da bi to moglo objasniti zašto su najviše pogođene dugotrajnim problemima.

Studija koju je vodilo Sveučilište u Glasgowu obuhvatilo je 327 ispitanika, a istraživali su otkrili da žene mlađe od 50 godina imaju pet puta manju vjerojatnost za potpuni oporavak od covida-19 mjesecima nakon otpuštanja iz bolnice.

Kod tih žena u većoj mjeri se javljao neki dodatni zdravstveni problem nego kod muškaraca iste dobi koji su se zarazili koronavirusom. Ti novonastali problemi često su se odnosile na pamćenje, pokretljivost, vid i sluh.

Komentari

Vaš komentar