Tumor leđne moždine: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj opasan problem?

Zdravlje 19. maj. 202115:58 > 15:58
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Tumor leđne moždine može se otkriti CT-om ili magnetskom rezonancom, a nekada će biti potrebna i biopsija tkiva.

Leđna, odnosno kralježnička moždina je dugačka struktura koja se nalazi u kanalu kralježnice i proteže se od velikog zatiljnog otvora gotovo do kraja kralježnice, a nosi poruke između mozga i ostatka tijela, dok je štite kosti leđa. Tumor leđne moždine je izraslina koja se razvija unutar tkiva ili unutar kosti kralježnice te ometa komunikaciju, utječe na zdravlje i funkcioniranje organizma. Može se prepoznati po bolovima, a otkriva se magnetskom rezonancom, dok će liječenje ovisiti o ozbiljnosti stanja.

Koje vrste tumora leđne moždine postoje?

Tumor leđne moždine je masa abnormalnih stanica koje rastu u leđnoj moždini. Može biti intramedularni kada se pojavljuje unutar tkiva moždine, a može biti i ekstramedularni kada se javlja izvan tkiva. Intramedularni tumori razaraju tkiva moždine, a mogu se protezati duž moždine, dok ekstramedularni tumori mogu prodirati i u kost te je uništavati.

Kako se prepoznaje tumor leđne moždine?

Prvi simptom tumora leđne moždine je bol u leđima koja ne prestaje. Kako tumor raste, tako se bol pojačava, a tumor onda može zahvatiti i korijene živaca, krvne žile, kosti ili cijelu kralježnicu.

Simptomi tumora leđne moždine su:

  • bol u leđima koja se širi na druge dijelove tijela
  • smanjen osjet i gubitak osjećaja za hladnoću ili toplinu
  • problemi s mjehurom
  • bol u leđima koja se pogoršava za vrijeme ležanja
  • slabost u mišićima ruku ili nogu
  • paraliza određenog dijela tijela
  • erektilna disfunkcija

Ova vrsta tumora može stisnuti živce kralježnice i oštetiti ih, što onda dovodi do nemogućnosti kretanja ili do gubitka osjeta ispod mjesta gdje se nalazi tumor. Ovo može utjecati na promjene u radu crijeva i mjehura.

Što uzrokuje tumor leđne moždine?

Ne zna se točan razlog nastanaka ovog tumora. Jedan od razloga je genetska predispozicija, ali jednako tako na pojavu tumora leđne moždine mogu utjecati i vanjski faktor kao što je izloženost određenim kemikalijama ili pak određena stanja ili bolesti.

Kada je vrijeme za posjet liječnika?

Kada osjetite bol u leđima koja ne prestaje, a pojačava se navečer potrebno je posjetiti liječnika. Ako se pojavi i bol u mišićima ili imate probleme s mjehurom obavezno što prije potražite liječničku pomoć. Važno je reagirati što prije jer rana dijagnoza je važna za liječenje ovog tumora.

Tumor leđne moždine može se otkriti CT-om ili magnetskom rezonancom, a nekada će biti potrebna i biopsija tkiva.

Kako se liječi tumor leđne moždine?

Liječenje započinje terapijom kortikosteroida kako bi se očuvala funkcija moždine i kako bi se smanjio edem, odnosno oticanje. U nekim slučajevima bit će potrebno kirurški ukloniti tumor. Ako se ne može ukloniti kirurški, pomoći može terapija zračenjem. Ako se tumor ne tretira, može doći do paralize, neuroloških problema i na kraju do nepokretljivosti.

Dakle, tumor leđne moždine može biti opasan, ako se ne liječi na vrijeme. Može se razviti u kostima ili tkivu kralježnice, a prepoznaje se po bolovima u leđima koji se pogoršavaju za vrijeme ležanja. Osim bolova, mogu se pojaviti i drugi simptomi, a važno je što prije posjetiti liječnika kako bi se tumor liječio i kako ne bi izazvao veće probleme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar