Utječu li cjepiva protiv covida-19 na menstrualni ciklus?

Zdravlje 01. maj 202121:39
Podijeli:
vakcina
Izvor: Anadolija

Cjepivo protiv covida-19 djeluje različito na spolove pa će tako žene češće doživjeti neugodne simptome.

Kad je u pitanju menstrualni ciklus, stručnjaci kažu da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da cjepivo može prouzročiti promjene u ciklusu, ali se to može povezati sa stresom i reakcijom na pandemiju, ili se samo raditi o slučajnosti.

Znanstvenici traže odgovor

Liječnici ne znaju točno što se može dogoditi jer je veza između covida-19 i menstrualnog ciklusa malo analizirana. Slabo krvarenje ili preuranjena menstruacija nisu tema istraživanja niti se navedeni problem smatra nuspojavom, jer mnogi neće povezati ciklus s cijepljenjem.

“Manjak podataka o ovoj povezanosti je veliki problem. Nisam zabrinuta za posljedice povezane s plodnošću ili ponavljajuće pobačaje, jer je to dobro proučeno, ali neregularno krvarenje je važna tema”, objasnila je ginekolog, dr. Jen Gunter.

Stres može biti odgovoran

Postoji nekoliko teorija koje mogu objasniti što se događa. Za početak, dr. Kelly Culwell, ginekolog iz San Diega, navodi da je stres vrlo važan faktor.

“Cjepivo mora stresti tijelo da bi se proizvela antitijela, a menstrualni ciklus uvelike ovisi o stresu. To se može dogoditi i s drugim cjepivima, razlika je samo što dosad nismo imali masovno cijepljenje o kojem se raspravljalo i na društvenim mrežama”, objasnila je liječnica za Insider.

Sumnja da su promjene poput ranijih ciklusa ili izostanka istog povezane s odgovorom imunološkog sustava i utjecajem cjepiva na endometrij. Ulogu možda imaju i faktori poput stresa zbog pandemije i socijalne distance.

“Promatrajući pacijente koji mi dolaze stalno otkad traje pandemija, mogu zaključiti da je stres koji doživljavamo ove godine nevjerojatan. On, naravno, može utjecati na menstrualni ciklus jer ometa mozak koji kontrolira proizvodnju hormona koji cikluse čine redovnim. Čak i žene koje koriste kontracepciju mogu imati problema zbog stresa”, objašnjava ginekologinja dr. Mary Rosser.

Tu su i promjene poput lošeg sna, manjak fizičke aktivnosti, kao i gubitak ili nakupljanja kilograma koji mogu da utjecati na razne promjene.

Rijetke promjene nisu zabrinjavajuće

Dr. Rosser smatra da nije problem ako se dogodi par neregularnih ciklusa svake godine, ali ako se stvar ne popravlja ni nakon nekoliko mjeseci, važno je obratiti se liječniku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar