Varijante korone mogu se pojaviti u osoba s kompromitiranim imunološkim sustavom

Zdravlje 26. feb. 202112:59
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Imunološki sustav kompromitiran je kod brojnih osoba koje su imale teški oblik covida-19, a studije pokazuju da bi se kod ovih pacijenata mogle pojaviti i razvijati nove varijante koronavirusa.

Muškarac iz Ujedinjenog kraljevstva prošlog ljeta obolio je od covida-19, a prethodno je bio na kemoterapiji. Liječnici su mu dali remdesivir, antivirusni lijek koji se koristi za liječenje covida-19, ali lije nije puno pomogao. Dva mjeseca nakon početka bolesti, pacijentu se stanje pogoršavalo pa su mu liječnici dali rekonvalescentnu plazmu. Riječ je o terapiji koja se temelji na uzimanju krvi od osoba koje su preboljele covid, a koje imaju antitijela.

Virusna evolucija

Nažalost, muškarac je preminuo 102 dana nakon dijagnoze, ali analiza uzorka pokala je da se virus vrlo brzo razvijao nakon terapije plazmom, razvijajući mutacije koje su promijenile način na koji može zaraziti stanice i oduprijeti se antitijelima. Pokazalo se da su uvjeti zreli za virusnu evoluciju.

“Na ovaj način pojavljuju se nove varijante koronavirusa”, kazala je Ravindra Gupta, član medicinskog tima sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Nakon tretmana plazmom, virus je stvorio tzv. “mutacije koje bježe antitijelima”. Takve mutacije mogu virus učiniti zaraznijim, a cjepiva manje učinkovitim. Ove vrste mutacija pojavljuju se i u varijantama koronavirusa koje su se proširile diljem svijeta.

Liječnici su mjesecima prikupljali uzorke virusa i utvrđivali njihove genetske sekvence. Infekcija je započela kao genetski jedinstvena populacija, ali pretrpjela je suptilne promjene nakon liječenja antivirusnim lijekom remdesivirom. Gupta navodi da su se stvari “izuzetno promijenile nakon tretmana plazmom”.

Dvije određene mutacije

Tim koji vodi Gupta smatra da su se genetske promjene u virusu dogodile kao odgovor na liječenje plazmom, piše Scientific American. Soj virusa nakon plazme imao je dvije određene mutacije. Jedna je nazvana D796H, a druga ∆H69 / ∆V70. Ova druga već je stekla određenu reputaciju jer je to jedna od definirajućih mutacija u tzv. britanskom soju nazvanom B.1.1.7. Gupta vjeruje da je soj B.1.1.7 vjerojatno nastao od imunološki oslabljenog pacijenta. Zbog ove mutacije britanski soj je znatno prenosiviji od izvornog soja.

Kako bi istražili učinak ove dvije mutacije, istraživači su ih dodatno analizirali. Virusi s mutacijom D796H ili s obje mutacije bili su bolji u izbjegavanju antitijela, što sugerira da antitijela vrše “pritisak” zbog kojeg nastaju mutacije.

Mutacija ∆H69 / ∆V70 učinila je virus dvostruko učinkovitijim u zarazi stanica, što je karakteristično obilježje varijante B.1.1.7. Virus koji je imao obje mutacije zarazio je stanice na sličan način kao i izvorni soj, što sugerira da su se dvije mutacije međusobno poništile kada je došlo do zaraze.

Imunokompromitirani pacijenti nisu jedini izvori novih varijanti

Brza evolucija virusa zabilježena je i kod nekoliko drugih pacijenata. Virolog Jonathan Li kaže da je da je njegov tim pronašao višestruke mutacije, ali tek kasnije su shvatili implikacije tog otkrića. Za sada je nemoguće znati koliko ljudi nosi virus koji ima sposobnost da se aktivno razvija.

Posebno je zabrinjavajuć slučaj iz studenog kada je kod asimptomatskog pacijenta virus pokazao izrazitu evoluciju tijekom nekoliko mjeseci. Gupta navodi da se mora otkriti kako se to događa kako bi znali što poduzeti. Li navodi da imunokompromitirani pacijenti vjerojatno nisu jedini izvori novih varijanti virusa. Virusi mutiraju i kod imunokompetentnih ljudi, posebno u okruženju nekontroliranog širenja i virusne replikacije.

Li ističe da se u međuvremenu puno više pažnje mora posvetiti imunološki kompromitiranim pacijentima kako bi se mogli izboriti s virusom. Zbog pojave novih varijanti virolozi naglašavaju da je prijeko potrebno masovno cijepljenje. Do tada, nosite maske i održavajte distancu kako biste se zaštitili.

Komentari

Vaš komentar