Virusni imunolog: Koronavirus neće zahtijevati sezonsko cijepljenje

Zdravlje 29. apr 202119:02
Podijeli:
Virusni imunolog Luka Činič-Šain
Izvor: Virusni imunolog Luka Činič-Šain (N1)

Virusni imunolog Luka Činič-Šain iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj bio je gost Dnevnika N1.

“Brojke u većini Hrvatske ne idu ni gore ni dole. Nejasno je što će se sljedeće dogoditi. U PGŽ-u se već drugi tjedan zaredom brojke spuštaju. To govori da su mjere polučile rezultat i da možemo utjecati na ishod”, prokomentirao je.

“Pogrešan dojam o Njemačkoj: Stvara se fama da mjere ne djeluju”

Virusni imunolog osvrnuo se na situaciju u Njemačkoj. Kazao je kako je pogrešan dojam da je tamo na snazi ‘lockdown’.

“Postoje razne mogućnosti širenja virusa. Stvara se fama da mjere ne djeluju, da je sve stihijski. Stvara se nekakav pandemijski nihilizam. To nije realno. Tamo gdje se uvode mjere koje omogućavaju širenje virusa, one i polučuju rezultate”.

Nada se da je prošo treći val.

“U jeku je kampanja cijepljenja u Hrvatskoj. Koja se ubrzava. Možemo se nadati da će taj vrhunac uskoro biti iza nas.”

O novim sojevima i cjepivu

Što se tiče Indije, virusni imunolog kaže da je ista stvar kao i s južnoafričkim sojem. “To su sojevi koji su nastali, ne igrom slučaja, nego zbog evolucije virusa. On se prilagođava tome da je sve više ljudi koji su seropozitvni i njihova protutijela su u stanju iskontrolirati izvorni viru. Ali mutirani je u stanju rasti jer ga protutijela dobro ne prepoznaju. Ipak, prepoznaju ga donekle”. Rekao je i dodao kako postoje rezultati studija koji govore da, ako smo cijepljeni dva puta, novi sojevi budu neutralizirani.

“Sve ide u smjeru da se stvaraju multivalentna cjepiva koja će sadržavati kombinaciju mRNA iz britanskog soja i drugih koji se relevantni. A međusobno različiti. Treba razmisliti koji sojevi postaju dominantni”, dodao je.

O sezonskom cijepljenju protiv COVID-19

Smatra da koronavirus neće zahtijevati sezonsko cijepljenje, kao što zahtijeva virus gripe koji se brže razvija. “Virus korone, za razliku od gripe, ima samo jedan element. Mislim da ćemo duže biti zaštićeni cjepivom ili kombinacijom cjepiva. Koja će sadržavati tri ili četiri varijante. Vidjet ćemo na kraju što je istina i hoće li ova predikcija biti točna”, dodao je virusni imunolog Čičin-Šain.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar