Vježbanje može pomoći u borbi protiv zaraze koronavirusom

Zdravlje 01. mar. 202117:04
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Istraživači su otkrili da jačanje vježbanje može ojačati imunološki odgovor povećavajući proizvodnju stanica imunološkog sustava nazvanih limfociti. Limfociti ili bijele krvne stanice sudjeluju u odgovoru imunološkog sustava nakon što dođe do infekcije bakterijama, virusima i drugim patogenima.

Ovi su nalazi opaženi u pokusima koji su uključivali miševe. Ako su primjenjivi na ljude, ovi bi zaključci mogli dovesti do novih strategija koje se odnose na jačanje imunološkog odgovora nakon infekcije i cijepljenja. Te strategije uključivale bi i redovito vježbanje.

Liječnici uvijek preporučuju redovito vježbanje jer je tjelesna aktivnost dobra za tijelo. U vrijeme pandemije vježbanje je možda postalo izazov, ali na razne načine možete biti aktivni. Osim odlaska u teretanu ili bavljenje određenim sportovima, možete i trčati, šetati ili vježbati kod kuće kako biste ostali aktivni. Prema novoj studiji, u vrijeme pandemije biste trebali redovito vježbati jer vam to može pomoći i da prevladate zarazu koronavirusom.

Istraživači sa Sveučilišta u Texasu ustanovili su da vježbanje pojačava proizvodnju imunoloških stanica u kostima koje se bore protiv infekcija. To su limfociti koji pomažu u borbi protiv patogena. Limfociti potiču imunološki odgovor na infekciju, bilo da je riječ o novom koronavirusu, bakteriji ili nekoj drugoj vrsti patogena koji napada tijelo.

Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da vježbanje potiče proizvodnju stanica koje kasnije sudjeluju u odgovoru imunološkog sustava na određene infekcije. Zaključak njihove studije jest da vježbanje pozitivno utječe na imunološki sustav što bi moglo rezultirati boljim imunološkim odgovorom nakon zaraze, prenosi BGR. Istraživači navode i da je potrebno provesti dodatne studije kako bi se potvrdili njihovi rezultati, ali i kako bi se utvrdilo može li vježbanje potaknuti bolji imunološki odgovor nakon cijepljenja.

Komentari

Vaš komentar