WHO: Cjepiva bi mogla biti manje učinkovita protiv omikrona

Zdravlje 15. dec 202113:01
Podijeli:
Izvor: Apu GOMES / AFP / ilustracija

Preliminarni dokazi pokazuju da bi cjepiva protiv covida-19 mogla biti manje učinkovita protiv zaraze i prijenosa povezanih s omikron varijantom, koja također nosi veći rizik od ponovne infekcije, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u svom tjednom epidemiološkom izvješću naveo da je potrebno više podataka za bolje razumijevanje koliko omikron može izbjeći imunitet koji je proizašao iz cjepiva ili prethodne infekcije.

“Kao rezultat toga, ukupni rizik povezan s novom zabrinjavajućom varijantom omikron ostaje vrlo visok”, kaže se u izvješću, koje prenosi komentare dužnosnika WHO-a s online brifinga u utorak.

Prvi put otkako je dominantna delta varijanta u travnju klasificirana kao zabrinjavajuća, njen postotak u sekvenciranju uzoraka registriranih u globalnoj znanstvenoj bazi podataka GISAID pao je ovog tjedna u usporedbi s drugim varijantama koje izazivaju zabrinutost, navodi se.

Ističe se da to treba tumačiti s oprezom jer zemlje mogu provoditi ciljano sekvenciranje za omikron i manje za sve druge varijante, uključujući deltu.

Delta varijanta je i dalje dominantna, no njena dominacija pada s pojavom omikron varijante.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar