WHO i FDA: Treća doza vakcine protiv koronavirusa za sada nije opravdana

Zdravlje 13. sep. 202119:59
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Primjena dodatnih doza vakcina protiv koronavirusa kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Američke agencije za lijekove (FDA).

“Vakcine, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika covida i koje još nisu vakcinisane. Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog vakcinisanja cijele populacije, kod koje je efikasnost protiv teških oblika i dalje visok”, napisali su međunarodni stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, a u tom timu ima stručnjaka i WHO i FDA te nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava.

U zemljama poput Francuske, počela je dovakcinacija trećom dozom za neke kategorije stanovništva i to najstarije (šest mjeseci nakon vakcinisanja) i osobe oslabljenog imuniteta.

Te zemlje to opravdavaju padom efikasnosti protiv delta varijante, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.

Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon vakcinisanja. Sjedinjene Države pokreću kampanju dodatne vakcinacije 20. septembra, počevši od najstarijih.

Ali WHO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije naučno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama.

Stručnjaci čiji je članak objavljen u The Lancetu smatraju da, i ako se nivo antitijela s vremenom smanjuje kod vakcinisanih, to ne znači da su vakcine manje efikasne protiv teških oblika oboljenja.

Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, stanični imunitet, koji je teže mjerljiv.

Uz to preporučuju razvoj dodatnih vakcina posebno osmišljenih za rezistentne varijante koje bi se u budućnosti mogle pojaviti, umjesto primjene dodatnih doza postojećih vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar