Zašto nije dobro jesti žitarice za doručak?

Zdravlje 19. feb 202108:44
Izvor: Pixabay.com

Za doručak se obično kaže da je najvažniji obrok u danu, a mnogi od nas za doručak jedu žitarice. Žitarice se brzo i jednostavno pripreme, a potrebna su samo dva sastojka. No, ovo možda ipak nije najbolja opcija za prvi obrok u danu.

Nekoliko je razloga zašto ne biste trebali jesti žitarice za doručak.

Uzrokuju povišeni krvni tlak

Žitarice su pune šećera, a ako pojedete zdjelu žitarica za doručak, porast će vam razina šećera u krvi nakon čega će brzo opasti. Taj proces je zapravo izuzeto loš za srce. Osim toga, previše šećera povećava i razinu inzulina što može uzrokovati povišeni krvni tlak.

Pojest ćete više

Žitarice koje većina ljudi konzumira za doručak uglavnom su pravi primjer prerađene hrane koja ima veći glikemijski indeks. Takva vrsta hrane povezana je s povećanom glađu i prejedanjem. Osim toga, brojne žitarice ne sadrže vlakna, a to je ključni hranjivi sastojak koji vas čini sitima satima.

Možete se udebljati

Ako svaki dan za doručak jedete žitarice, ubrzo biste mogli primijetiti da ste dobili nekoliko kilograma. Ako vam to nije cilj, možda biste trebali jesti nešto drugo za doručak.

Uzrokuju probleme s pamćenjem

Ako su žitarice koje jedete bogate šećerom, to može djelovati i na vaš mozak. Naime, šećer izaziva brojne negativne nuspojave, a jedna od njih odnosi se i na kognitivne vještine. Šećer može dovesti do problema s pamćenjem, što zasigurno nije najbolji način da započnete dan, piše Eat this.

Dakle, ako već jedete žitarice za doručak, opredijelite se za one koje ne sadrže dodane šećere, a koje su bogate vlaknima. Takve vrste žitarica su dobre i njih možete uvesti u svoj plan prehrane.

Komentari

Vaš komentar