Zdrava čokolada: Koje sve dobrobiti ima i kako ju napraviti kod kuće?

Zdravlje 26. apr 202112:25
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Civilizacija Maja je prva konzumirala čokoladu i to na način da su je pili u kombinaciji sa začinima ili vinom, dok je čokolada u obliku u kakvom je danas znamo na svijet došla 1847. godine kada ju je izumio Joseph Fry.

Mnogi čokoladoljupci nisu ni svjesni kako čokolada, osim bogatog okusa, ima i prednosti za zdravlje. Važno je samo konzumirati je umjereno, a najbolja za organizam je tamna čokolada s visokim postotkom kakaa. Zdrava čokolada se također može napraviti i doma sa samo nekoliko sastojaka.

Što sadrži čokolada?

Tamna čokolada sa 70 do 85 posto kakaa u 100 grama sadrži 11 grama vlakana, a u njoj se nalaze i željezo, magnezij, cink te selenij. Osim toga, sadrži i antioksidanse, a poznato je kako kakao iz čokolade može poboljšati kognitivne funkcije kod starijih ljudi.

Zašto je čokolada zdrava?

Mnoga istraživanja pokazuju kako je čokolada zdrava za srce i to zbog svojeg glavnog sastojka, kakaa. Upravo zato je važno uvijek birati čokoladu s više od 60 posto kakaa. Kakao, točnije njegovi sastojci flavanoli smanjuju opasnosti od pojave srčanih bolesti te imaju antioksidansko djelovanje i mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Osim toga, pomažu u sprječavanju dijabetesa.

Dakle, tamna čokolada s visokim postotkom kakaa dobra je za: Sprječavanje bolesti srca, snižavanje krvnog tlaka, sprječavanje pojave dijabetesa i poboljšanje funkcija mozga

Ovo ne vrijedi za čokolade koje nisu tamne, a koje u većini slučajeva sadrže dodatne šećere i masti i imaju upravo suprotan efekt.

Kako odabrati zdravu čokoladu?

Važno je ne pretjerati s tamnom čokoladom jer je kalorična. Dovoljno je pojesti dvije kockice na dan kako bi tamna čokolada pokazala svoje blagodati. Također, uvijek odaberite tamnu čokoladu koja ima barem 60 posto kakaa jer što je veći postotak, to je i količina flavanola veća.

Kako napraviti zdravu čokoladu?

Čokolada se radi od krutih sastojaka kakaa, kakaove masti i drugih dodataka u nešto manjim omjerima. Čokoladu je vrlo jednostavno za napraviti doma, a potrebna je samo nekoliko sastojaka. Potreban je sirovi kakao u prahu, med i malo kokosovog ulja te kalup za praline.

Sastojci:

50 gr kakaa u prahu
120 ml kokosovog ulja
2-3 žlice meda
pola žlice ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:

Otopite kokosovo ulje i med (ako nije u tekućem stanju) u koje ćete dodati kakao u prahu i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte i izlijte u kalup. Po želji možete dodati i sitno narezane bademe, lješnjake ili orahe. Važno je da je čokolada dok se radi u tekućem obliku te se po potrebi može dodati još malo kokosovog ulja. Kada ste sve izlili u kalup stavite u hladnjak i ostavite oko tri sata da se stisne. Držite čokoladu u hladnjaku.

Ovaj recept se može raditi i s kakao maslacem koji se može kupiti u trgovinama zdrave prehrane, a koji u receptu mijenja kokosovo ulje, dok se umjesto kakaa u prahu, može koristiti kakao masa, odnosno kakao pasta.

Dakle, zdrava čokolada je zapravo tamna čokolada koja sadrži više od 60 posto kakaa i dobra je za srce, krvni tlak te sprječava pojavu dijabetesa. Čokolada se može napraviti i doma uz pomoć samo nekoliko sastojaka, a slatkoću određujete sami.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar