Znakovi da vam nedostaje vitamin D

Zdravlje 26. jan 202216:05
Podijeli:
Izvor: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Koliko je vitamin D važan za organizam, znali smo i ranije, no u vijeme pandemije dodatno se naglasila njegova važnost, posebno stoga što su ljudi češće bili zatvoreni u svojim domovima, a najvažniji izvor vitamina D je izlaganje suncu.

Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju apsorpcijom kalcija. Manjak vitamina D ne samo da oslabljuje gustoću kostiju, već također može potaknuti neke komplikacije.

Propadanje kostiju

Premda mnogi zdravlje kostiju povezuju samo s kalcijem, ono je zapravo povezano s manjkom vitamina D u organizmu. Upravo on absorbira kalcij i hrani kosti.

Umor

Jedan od najzanemarivanijih simptoma kod manjka vitamina D je umor. Niske razine vitamine D uzrokuju neraspoloženost i uvelike utječu na kvalitetu života.

Pretilost

Debljanje, pa čak i pretilost jedan je od najozbiljnijih rizika vezanih uz manjak vitamina D. Ako vam ništa ne pomaže dok pokušavate smršavjeti, provjerite si razinu vitamina D u tijelu.

Gubitak kose

Premda do gubitka kose najčešće dolazi kod manjka hranjivih tvari, i vitamin D igra važnu ulogu. Manjak ovog vitamina može se povezati s alopecijom.

Sporo zarastanje rana

Vitamin D pridonosi procesima zacjeljivanja u tijelu. Istraživanja su pokazala da manjak vitamina D može ugroziti procese zarastanja rana.

Stres i tjeskoba

Studije su pokazale povezanost između vitamina D i depresije. Sezonalna depresija, koja se javlja tijekom zime, također je potaknuta manjkom vitamina D.

Bolovi u tijelu, posebno leđima

Bolovi u leđima uobičajeni su simptom manjka vitamina D. Budući da vitamin D absorbira kalcij, manjak svakako utječe na stanje kostiju.

Česte prehlade

Vitamin D utječe na imunološki sustav. Njegov manjak svakako će dovesti do toga da je organizam skloniji infekcijama, a time ćete i češće biti bolesni, piše EatThis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar