Miletić za N1: Dodikovo prekrajanje granica je krivično djelo

Vijesti 18. maj 201913:45 > 14:05
N1

Zlatko Miletić, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH i generalni sekretar Demokratske fronte, rekao je danas za N1 da je prekrajanje granica Bosne i Hercegovine u intervjuima Milorada Dodika - krivično djelo i da brine nereagovanje institucija na takvu pojavu.

Miletić je dodao da Dodika kao političara cijeni, ali da to ne znači da se može ponašati na način na koji to radi posljednjih nekoliko godina.

‘Ja njega kao osobu cijenim i mislim da je uspješan poliičar što ne znači da se može ponašati kao u proteklih nekoliko godina. Mi u zadnjih godinu godinu po dana imamo njegove istupe o prekrajanju granica BiH. To njegovo ponašanje predstavlja krivično djelo. O takvim ponašanjima postoje video zapisi kad on crta granice. U najmanje tri intervjua koje je dao i to je zabrinjavjauće. Zabrinjavajuće je ponašanje institucija koje po tom pitanju ništa ne rade, prvenstveno tu mislim na OHR, EU… da ne govorim o Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Svaki od tužitelja koji je čuo za takvu vrstu izjave dužan je da to tretira kao indiciju da je počinio krivično djelo”, ispričao je Miletić danas za N1.

Na najave neke vrste modifikacije stavova o MAP-u kao uvjetu za formiranje Vijeće ministara, Miletić je rekao da po tom pitanju – nema popuštanja.

”Kad je u pitanju DF, mi od aktivacije MAP-a nećemo odustati. Bitno je da krene taj proces”, dodao je on i pojasnio:

‘Postoje različiti vidovi suradnje s NATO-om, čak i zemlje na koje se gospodin Dodik poziva imaju bolju saradnju od Bosne i Hercegovine. Na šta oni misle ja ne znam, znam šta je naša zakonska obaveza. Oni su dužni raditi na implementaciji svega onoga što taj put podrazumijeva. Ako im se taj zakon ne sviđa, neka dizanjem ruku promijene taj član i ponište odluke koje su prije donosili i nije nikakav problem”, poručio je on.

O ovom pitanju ranije su govorili i iz SNSD-a. Detaljnije na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad