Dodik se zahvalio Macronu zbog izjava o BiH

Vijesti 08. nov 201913:13 > 13:17
N1

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojom izjavom o BiH kao tempiranoj bombi, ''priznao da je ovako nakaradno ustrojena BiH opasnost za EU zbog islamskog terorizma''.

“Zahvalan sam predsjedniku Macronu što je svjetskoj, ali i svojoj javnosti saopštio istinu na koju duže vremena ukazujem, kada je riječ o BiH, a zbog čega sam trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je saopštio Macron je odgovoran pristup rješavanju tih problema sa kojima se suočava BiH”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Macron svojom izjavom priznao da ”ovako nakaradno ustrojena BiH predstavlja opasnost za EU zbog islamskog terorizma i ratnika džihada koji su regrutovani u BiH za ratišta u Siriji, Iraku…, a koji se sada vraćaju u zemlju”.

“Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica usljed potkopavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog uređenja, dok je snagom djelovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam“, istakao je Dodik za Tanjug.

Dodik je rekao da nije srećan što je stanje u BiH ”na neki način politički neodrživo”, ali, dodao je, ako vas jedan od vodećih svjetskih lidera označi kao glavni problem u regionu i još navede konkretan razlog, on tu više nema šta da se doda.

Podsjećamo, Dodik je ranije izjavio da je poziv Željka Komšića upućen ambasadoru Francuske u BiH Guillaumeau Roussonu na hitan razgovor, zbog izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona ”da je BiH tempirana bomba jer se suočava sa povratkom džihadista” – zabijanje glave u pijesak i bježanje od problema, koje ”političko Sarajevo uporno radi 25 godina”.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je intervjuu za ugledni list The Economist Bosnu i Hercegovinu nazvao “tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku”.

Reakcije na izjavu pristižu i danas. Informaciju su objavili brojni ugledni svjetski mediji. Detaljnije na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad