Nikšić: Ministrica vanjskih poslova otišla dalje, najavljuje referendum

Vijesti 23. dec 201914:39 > 14:43
N1

Na početku današnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uglavnom se javljaju poslanici opozicije.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i poslanika u Parlamentu BiH, izrazio je zadovoljstvo da će BiH konačno dobiti novo Vijeće ministra, te da će ministri preuzeti funkcije i odgovornost.

“Bez ikakve dileme, svi projekti, zakonska rješenja koja budu na tragu interesa građana BiH, imat će našu bezrezervnu podršku”, poručio je Nikšić.

“Godinu dana razvlačimo pamet građanima, jest ANP nije ANP, mi danas nemamo privilegiju da vidimo taj dokument koji treba biti predat sutra u Briselu. Došli smo do dokumenta i vidjeli. Čini mi se da nekoliko stvari treba podvući. Radi se o skraćenom dokumentu, sadržajno su neka pitanja izbačena pa nemamo izbornog zakonodavstva, nemamo reforme policije… Iako je reducirano, čini mi se da može proći, da kažemo kako će BiH nastaviti taj svoj nekakav put”, dodao je.

Govorio je i o današnjoj izjavi buduće ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

“Ministrica vanjskih poslova je kazala kako nema MAP-a iako je najavljen. Ministrica vanjskih poslova je otišla dalje od ovog programa, najavljuje referendum u BiH. To je vjerovatno također, što može biti dogovoreno mimo očiju javnosti. Ispade da je ministrica malo bolje informirana od ministra koji je izjavio da nije vidio dokument. Kad budemo imenovali neodstajućeg ministra, imat ću neka dodatna pitanja”, kazao je Nikšić.

Njegov stranački kolega Saša Magazinović također se javio za riječ.

“Ako profunkcioniše pravna država, i ako je bar dio onoga što se piše o tim ljudima tačan, i ako je ovo pravna država, morat ćemo dopunjavat ovo Vijeće ministra. Osim par časnih izuzetaka, nisam baš siguran da ostali znaju gdje idu i šta ih čeka”, naveo je Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad