Dodik: Predsjednik Suda uzima mito-predmete, on ima špansko ime – provjerili smo

Vijesti 09. sep 202013:25 > 13:28
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je danas da predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ima špansko ime i prezime i da tu činjenicu, kako je istakao, nije prijavio kada se kandidovao.

VEZANE VIJESTI

Dodik je rekao da je sumnjiva uloga predsjednika Suda u određivanju koga će Obavještajno-sigurnosna služba BiH prisluškivati i pratiti.

”Veoma sumnjiva uloga predsjednika Suda BiH koji je pribavio sebi pravo da on određuje službi koga da prati i prisluškuje, to je tema koje su demokratske zemlje davno završile. Predsjednik Suda bio je u sumnjivim aranžmanima sa ranije osuđivanim licima u Federaciji i da je primao neke predmete kao vid mita i korupcije vezano za sudske presude. Taj čovjek danas određuje i daje saglasnost vjerovatno uslovljen činjenicom i saznanjem da to postoji, da se svako sluša po Bosni i Hercegovini tako da je to naravno stvar koja treba da bude riješena’‘, rekao je Dodik.

 Pitanje VSTV-a neće biti rješavano mimo kompletne reforme pravosuđa, dodao je on.

Na pitanje reporterke N1 Tine Jelin Dizdar da pojasni navode o primanju mita u Sudu BiH, Dodik je rekao da je prvi čovjek ove insititucije španski državljanin i da to nije prijavio.

‘Postoje određene indicije i ja sam to čuo iz bez pravosudnih institucija, ja naravno znam da se vode neki postupci oko toga. Taj predsjednik Suda da daje gospodinu Mehmedagiću saglasnost koga će prisluškivati. Predsjednik Suda je državljanin Španije i ima špansko ime i prezime koje nije prijavio kada se kandidovao. Kako neko može da lične podatke skriva, a da obavlja tako važnu dužnost. Mi smo kod nadležnih španskih organa provjerili i to jeste tako”, naglasio je Dodik u današnjem obraćanju.

On je govorio i o ostalim aktuelnim temama. Opširnije na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad