Koje menadžerske agencije zastupaju Zmajeve? Jedna zastupa samo igrače Borca

Nogomet 26. mar 202212:03 0 komentara
F.Z. / N1

Loši rezultati fudbalske reprezentacije BiH kao i čudni potezi selektora Peteva prilikom odabira igrača za najbolju fudbalsku vrstu gotovo uvijek povlače za sobom kuloarske priče o menadžerskim uticajima.

Na najpoznatijoj stranici na svijetu koja se bavi profilima igrača transfermarkt.com istražili smo koje su menadžerske agencije povezane sa igračima koji su u posljednje vrijeme dobijali pozvi selektora.

Primjerice agencija u kojoj radi brat našeg proslavljenog fudbalera Mehe Kodre, Mena Kodro na spisku je imala dva igrača od kojih je javnost najviše iznenadio poziv za Hrvoja Miličevića, pored njega agencija IDUB GLOBAL brine se o karijeri Miroslava Stevanovića. Igrači koji su ranije igrali za reprezentaciju a dio su IDU GLOBAL-A SU i Benjamin Tatar, Kenan Kodro.

Pored navedene menadžerske agencije priličan broj igrača koji se psoljednjih godina nalaze na spiskovima reprezentacije dolaze iz agencije Argentum Sport, Eldar Čivić, Mateo Sušić, Samir Memišević tako su se u proteklom periodu nametali selektorima. Na terenu pomenuti trojac nije pokazao previše. Agent ove agencije je nekadašnji reprezentativac BiH i fudbaler iz slavne generacije Leotara Ninoslav Milenković.

Zanimljivo je da su na posljednjem spisku igrača dvojica koje zastupa agencija usko povezana sa Borcem iz Banjaluke. Siniša Saničanin i Vladan Danilović igrači su agencije Sports Clean. Pomenuta agencija većinom vodi brigu o igračima Borca. Saničanin je napomenimo ponikao u premijerligašu iz Banja Luke. Slična je situacija sa Danilovićem, a na spisku Sports Clean zastupništva svi igrači su karijeru počeli u Borcu. Napomenimo, da je sadašnji predjsednik NSBIH, Vico Zeljković obavljao funkciju predsjednika tog kluba. Podataka o agenciji, ko su njihovi agenti, nema.

Dva igrača koja su ubilježila nastup u jučerašnjem porazu od Gruzije dolaze i iz agencije SC SPORT koju vodi proslavljeni nogometaš Željezničara Hadis Zubanović, riječ je o Amaru Rahamnoviću i Amiru Hadžiahmetoviću. Zubanovićeva agencija pretežno zatupa igrače koji igraju u Truskoj, Edin Višća koji se od reprezentacije prerano oprostio takođe je igrač SC SPORTA.

Je li vrijeme da Petev ide? Igramo dobro samo nikoga ne možemo pobijediti

Dostupni podaci o igračima reprezentacije BiH i njihovim zastupnicima:

Ibrahim Šehić – FOOTBALL+ CAREER MANAGEMENT

Adnan Kovačević – AS-11.COM
Amir Hadžiahmetović, Amar Rahmanović (Edin Višća, Rijad Bajić) – SC SPORT
Nikola Vasilj – SOCCERFRIENDS SPORTMANAGEMENT GMBH
– ARGENTUM SPORT
Edin Džeko – ALESSANDRO LUCCI – WSA

Jusug Gazibegović – AIS FOOTBALL
Luka Menalo – PHAROS SPORT AGENCY
Dennis Hadžikadunić – FM11
Amar Dedić (Stjepan Lončar) – ROGON

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!