Skandalozna izjava Cicovića u Beogradu: Do Dejtona nije bilo nikakve države BiH

Vijesti 07. dec 202113:26 > 14:02 4 komentara
screenshot

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u uvodnoj riječi na tribini „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“ koja se održava u Beogradu, iznio je skandalozne izjave, opisujući Bosnu i Hercegovinu "kao državnu zajednicu nastalu u Dejtonu."

“Mislim da je na početku svakog razmatranja o stanju u BiH važno podsjetiti na činjenicu da je BiH državna zajednica nastala u Dejtonu i da do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije bilo nikakve države BiH u sadašnjim okvirima, jer je do Dejtona to bila teritorija nastala razbijanjem SFRJ. Važno je podsjetiti da BiH nema ustavno-pravni kontinuitet jer je Ustav BiH dio međunarodnog pravnog dokumenta, a ne proizvod političkog i institucionalnog dogovarnja i usaglašavanja i proglašenja u organima BiH”, kazao je Cicović.

Na ovoj tribini učestvuje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je naglasio da su OS BiH osnovane “neregularno”.

“Sav život je u entitetima. Ashdown je smijenio 56 službenika da bi došao do navodne saglasnosti o formiranju OS u BiH, smatramo da je to neregularno i da nije bilo fer. I to je moja argumentacija. Dovoljno je da je bilo u uvjetima nametanja, pritisaka, kažnjavanja, to je potupuno bilo nelegalno”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je u petak, 12. decembra, posebna sjednica NSRS i da je tamo na Dnevnom redu informacija o tome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare