Epilog akcije “Brend IV”: Uhapšeno šest službenika UIO BiH

Vijesti 21. dec 202216:36 1 komentar
Shutterstock/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su u sklopu operativne akcije „Brend IV“, na području Banja Luke, Gradiške i Prnjavora realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na šest lokacije. Slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

“Osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Tužilašvu Bosne i Hercegovine. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, saopćeno je iz SIPA-e.

Navedena operativna akcija je realizovana po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji sa policijskom službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Podsjetimo, iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da se “akcija odnosi na osobe koje su službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda UIO u Banja Luci”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare