Gavrić: Na listićima kružići i križići, govorio sam da ne prave cirkus

Vijesti 24. mar 202113:17 > 13:42 2 komentara
N1

Još uvijek aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić kazao je nakon prekinute sjednice na kojoj je vijeće trebalo dobiti novo rukovodstvo, a Sarajevo gradonačelnika, da je ovdje riječ o političkom lobiranju od oba bloka. Činjenica je, istakao je, da nijedan od dva kandidata za predsjedavajućeg nije imao većinu.

“Nažalost, nakon tajnog glasanja, Komisija je konstatovala da nijedan od kandidata nema većinu. Kad bi se priznali nevažeći listići, Ademović bi imao 14, a Srdić 11. Govorio sam da ne prave cirkus. Nažalost cirkus je napravljen, evidentno je da bi se ponalvjanjem glasanja ponovio isti broj. Drugi blok je napravio svoju mogućnost koju im je ostavio poslovnik, izgubili smo Hrvate iz Kluba Hrvata i vijećnike  iz općina Novi Grad i Stari Grad. Od onih sigurnih 19 ruku, upozoravao  sam i jedne i druge da će rezultat biti neirješen. da tih čarobnih 15 ruku nema. To je stvar političkih partija koje praticipiraju. Žao mi je što je do ovoga došlo. Nadam se da ćemo dogvoor postići maksimalno za sedam dana, ja sam predložio već sutra je dovoljno je da za 24 sata dogovore tu ruku”, rekao je Gavrić.

Na pitanje zbog čega su listići proglašeni nevažećim, kazao je kako je na listićima za Srdića primijećeno duplo zaokruživanje, a na listićima za Ademovića križići.

“Evidentno je da niko nema Parkinsonovu bolest. Obavijestio sam ih da je to tajno glasanje. Mogli smo dozvoliti mobitele i ucjene ljudi, ali ovo vijeće je radilo časno i pošteno četiri godine i tako ćemo do kraja i nadam se da će naredno vijeće isto raditi tako. Upozoravao sam da bi moglo doći do ovoga, ali evidentno je da svi vole show. Građani su vidjeli da Četvorka ipak nije kompaktna i da neke druge političke stranke pokušavaju naći svoje mjesto”, kazao je Gavrić.

Vijećnici Četvorke nadaju se da će sjednica biti nastavljena sutra, a najkasnije u petak.

Podsjetimo, sjednica je prekinuta nakon što je obavljeno glasanje za predsjedavajućeg u kojem je Jasmin Ademović dobio 10, a Srđan Srdić pet glasova, dok je ostatak listića proglašen nevažećim.

Toni Vukadin iz Naroda i pravde rekao je kako je “ovo je pokušaj od pojedinaca da se onemogući izbor Bogića Bogićevića”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare