Kajmaković je poznata po slučaju Turković: “Ona je baraba i nju čuva SDA”

Vijesti 26. sep 202218:04 6 komentara
Screenshot

Diana Kajmaković dugogodišnja tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine je javnosti najpoznatija kao postupajući tužilac u predmetu Zijad Turković. Supruga Zijada Turkovića od tada iznosi ozbiljne optužbe na račun Kajmakopvić i drugog tužioca u ovom predmetu tužitelja Olega Čavku.

Naime, prema presudi Suda BiH Turković je osuđen na 40 godina zatvora kao vođu zločinačke organizacije, a Milenka Lakića zvanog Laki, njegovog glavnog egzekutora, na 35 godina zatvora. Osuđeni su zbog ubistava, pokušaja ubistava, trgovinu drogom, te pljačku 1,3 miliona eura iz Cargo centra na sarajevskom aerodromu.

Ovo je bio najveći slučaj i presuda za organizirani kriminal u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine slučaj je ponajprije baziralo na svjedoku pokajniku Isljamu Kalenderu, kojem je Turković vjenčani kum.

Supruga Zijada Turkovića, Šejla Jugo Turković koja je ranije bila novinarka i televizijska voditeljica od tada iznosi najteže optužbe na račun Diane Kajmaković.

“Ona je baraba jer ona nije tužiteljica već baraba. Ona je bila dobra sa mnom i mojim suprugom. Njen muž je trebao da preuzme funkciju direktora Cargo centra pa kada ga nije imenovao onda je pukla tikva”, pojasnila je Turković.

Šejla Turković je u medijskim istupima navela da se upravo Kajmaković kao referenca za glavnu državnu tužiteljicu Tužilaštva BiH navode slučajevi Turković i Živko Budimir, inače koji je bio bivši predsjednik FBiH na kojima je Kajmaković radila.

“Nakon osuđujuće presude, Živko Budimir pravosnažno je oslobođen od one optužnice koju mu je ona namjestila. Ona je javno na televiziji što je viđeno namiještala dokaze kako stavlja u kovertu novac. Nju čuva SDA”, pojasnila je Turković.

Živko Budimir pravosnažno oslobođen svih optužbi

Brojne internet stranice distribuisale su video snimke sa suđenja Turković u Sudu BiH.

Nakon što se pojavila u presretnutim razgovorima unutar Sky aplikacije nju je trenutni v.d. glavni tužilac Tužilaštva BiH premjestio u Odjel za ratne zločine.

“Dobili smo izvještaj od MUP-a Kantona Sarajevo u kojem je navedena komunikacija dva kriminogena lica u kojem je pominjano ime kolegice Diane Kajmaković na osnovu kojeg je formiran KTA predmet odnosno to je predmet o događaju koji treba da se istraži. Taj predmet je dodijeljen tužiocu putem automatske dodjele predmeta. Ja nisam izabrao niti bilo ko i ja sam dodijelio još jednog tužioca u taj tim. Tužioci koji rade u tom timu kada završe promjene oni će donijeti tužilačku odluku”, kazao je Kajganić početkom septembra.

V.d. glavnog tužioca o slučaju Kajmaković: Dva kriminogena lica su je spominjali

Sada je Kajmaković na američkoj “crnoj listi” i očekuju se da Tužilaštvo BiH pokrene konkretne aktivnosti na ozbiljnim optužbama koje su tu iznesene.

“Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama”, navedeno je u odluci.

SAD uvele sankcije Diani Kajmaković

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare