Kako će se najavljeni generalni štrajk odraziti na pacijente i vakcinaciju u KS?

Vijesti 12. jun 202116:35 > 16:38 0 komentara
N1

"Obraćam vam se s molbom da, ako ste u mogućnosti, nama zbunjenim građanima, saznate i to decidno kažete: da li ima vakcinisanja ili ne u ponedneljak u Zetri?" - upit je iz Sarajeva koji je stigao u redakciju N1.

“Zbunjeni građani”, a još su zbunjeniji najavom generalnog štajka u zdravstvu Kantona Sarajevo od ponedjeljka 14. juna.

Generalni štrajk radnika u zdravstvu, koji je najavljen od ponedjeljka 14. juna zapravo nije početak nego nastavak štraka koji traje već 22 mjeseca, od septembra 2019. godine, pojašnjeno je za N1 u Sindikatu radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja KS.

Bez podrške nadležnih

Prethodno, zbog uslova pandemije Covid 19 sindikalni organi su donijeli odluku o punom pružanju zdravstvenih usluga zbog sprječavanja težih posljedica po zdravlje stanovništva.

“Na žalost, ovaj naš gest nije naišao na podršku nadležnih u Kantonu Sarajevo, već je protumačen kao slabost i pristajanje na postojeće stanje. Dakle, štrajk se samo nastavlja ali u skladu sa ranije potpisanim odlukama i Sporazumima o pružanju usluga tokom štrajka, koji su potpisani sa javno zdravstvenim ustanovama u KS, a definišu vunerabilnu populaciju i urgentna stanja za prijem i obradu”, rekla je za N1 Mubera Šahinagić, Sindikat radnika u zdravstvu JUDZKS

O najaktuelnijoj vakciniciji poruka iz sindikata je da će vakcinacija biti obavljana u skladu sa zakonskim propisima i potpisanim sporazumima, koji kako je već navedeno definišu ovo pitanje.

Čime će vakcinacija biti vršena, koliko vakcina je dostupno građanima Kantona Sarajevo?

“Važnije pitanje od onog ko će i kako vršiti vakcinaciju je čime će ona biti vršena. Neka Vlada KS i ministarstvo objave stanje dostupnih doza za građane Kantona Sarajevo, a ne da manipulišu izjavama čelnika Sindikata izvučenim iz konteksta. Nakon što nadležni ministar nije našao za shodno da se obrati predstavnicima većinskih sindikata koji okupljaju osam hiljada radnika u javnom sektoru Kantona Sarajevo, da ih pozdravi i kaže da je traženje rješenja ovog problema prioritet ove Vlade, a znamo da su ministri i premijer razgovarali sa na primjer, ugostiteljima ili rješavali na livadi problem količine krompira u studentskim tanjirima, jasno je da je jedini način bila radikalizacija štrajka”, ističe Mubera Šahinagić iz Sindikata radnika u zdravstvu.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić je, prethodno, tokom dana, za ageniciju Fena, izjavio da ‘i pored najavljenog štrajka dijela zdravstvenih radnika, proces vakcinacije neće biti obustavljen, te će biti nastavljen i odvijati se po ranije utvrđenom planu’ .

Jučer je, prema riječima ministra, aplicirano preko 850 doza, nastavljena je imunizacija onkoloških pacijenata, revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, a tokom vikenda planirana je vakcinacija i zaposlenika Kantonalne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Do kada će u javnom zdravstvu raditi bez zakonskog, kolektivnog ugovora?

A Sindikatu koji štrajk samo nastavlja, ostaje jedan neispunjen osnovni zahtjev ‘iskren razgovor uz ispunjenje sudskih presuda, te u skladu sa zakonom potpisivanje Kolektivnog ugovora koji garantuje jednake uslove rada za sve uposlenike i platu u skladu sa nivoom obrazovanja i opisima poslova.’

Šahinagić za N1 posebno naglašava da trenutno svi radnici u javno zdravstvenom sistemu KS, a koji su finansirani od strane ZZOKS prava ostvaruju po odluci o finansijskom planu bez navedenog Kolektivnog ugovora na osnovu kojeg se prava ostvaruju, što je najbolje opisuje apsurdnost situacije.

“Građani treba da znaju da je ovo borba za ljudska i građanska prava, za pravo na slobodu udruživanja radi ostvarivanja radnih prava, i što je najvažnije borba za poštivanje pravnih odluka, jer sve dok vlast ignoriše presude i šalje poruku o nebitnosti poštivanja zakona i propisa neće biti prosperiteta”, rekla je Mubera Šahinagić iz Sindikata radnika u zdravstvu JUDZKS .

Pandemija nije završena, mjere gotovo ne postoje u državi i entitetitetima koji raspolažu za sada samo ‘sadaka’ vakcinama. I Covaxovim, na kapaljku. Stanovnici BiH, oni koji žele i mogu, putuju u Srbiju da bi se imunizirali, ostali ostaju ‘zbunjeni’. Stučnjaci najavljuju nove mutacije virusa i potencijalnu opasnost na jesen. U državi bez kolektivnog imuniteta.
Bivši heroji u bijelom iz Covid zona sada traže svoja prava. Štajkom. Drugog načina nemaju. No, ginuli bi ponovo za ljudske živote u crvenim zonama, poručuju medicinari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!