Novi sarajevski trolejbusi pušteni u promet, očekuje vas i besplatna vožnja

Vijesti 20. maj 202212:47 2 komentara
Facebook

Novi sarajevski trolejbusi pušteni su u promet, a do 06. juna građanima će biti omogućena besplatna vožnja, objavio je danas na Facebooku ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. 

“Pet trolejbusa će saobraćati na postojećim linijama Otoka – Trg Austrije i Dobrinja – Trg Austrije. Novi trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, kupljeni su novcem građana Kantona Sarajevo i zato apelujemo na sve da čuvamo i štitimo imovinu“, poručio je ministar saobraćaja KS.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, video nadzorom, pristupom osobama sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određen broj USB priključaka za mobilne telefone.

Inače, ministar Šteta je u januaru 2021. godine potpisao Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.

Ranije je najavljeno da će trolejbusi voziti do Šipa.

“Šip je naselje koje se nakon rata veoma brzo razvilo i koje je još u fazi razvijanja, tako da smo tu počeli sa značajnim infrastrukturnim projektima, a zahvaljući saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo uspostavit ćemo i kvalitetniju komunikaciju sa centrom grada, jer će novi sarajevski trolejbusi voziti upravo do ovog naselja. Izuzetno sam zadovoljan što će upravo stanovnici Šipa imati mogućnost da se voze novim trolejbusima vrlo brzo”, istakao je ranije načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare