Reakcije na uvredljive grafite: Da li će na ponovni udar reagovati gradonačelnik

Vijesti 07. jan 202211:19 1 komentar
N1

Na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru jutros su osvanuli novi uvredljivi grafiti s kukastim križevima. Reagovali su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, Irma Baralija, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara, i mnogi drugi.

Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, su upitali da će reagovati gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

“Samo nas zanima da li će na ovaj ponovni udar na Nacionalni spomenik BiH danas reagovati gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Mostara?”, napisali su iz NOR-a Mostar.

Baralija je istaknula da je čak apelirala direktno na gradonačelnika da iz sredstava koje on ima na raspolaganju plati čišćenje i osvjetla obraz.

“Mjesecima već pokušavam natjerati vlast (pitanjima, inicijativama, amandmanima na budžet, amandmanima na Odluku o komunalnom redu) u Mostaru da operu govor mržnje i fašizam sa Nacionalnog spomenika. Na posljednjoj sjednici, prije 10-ak dana, sam čak apelirala direkt na gradonačelnika da iz sredstava koje on ima na raspolaganju plati čišćenje, da osvjetla obraz, da napravi iskorak. Znam da smo to mogli uraditi sami, građanska akcija, organizujemo se i sredimo stvar. Mnogi od vas su se javljali, nudili vapove, novac, vlastito vrijeme i rad, međutim, još uvijek vjerujem da bi najefikasniji i najbolji scenarij bio slijedeći: Dok komunalna preduzeća čiste, Gradonačelnik i Predsjednik Vijeća ispred održavaju press konferenciju, osuđuju vandalizam i skrnavljenje spomenika, očitaju lekciju svima o demokratiji i o tome kako je u redu da imamo različite poglede na prošlost, ali nije u redu i biće sankcionisan svako onaj uništava spomenike i ispisuje fašističke poruke i govor mržnje na javnim površinama”, napisala je Baralija na Facebooku, upitavši: “Mislite li da je ovo moguće?”

Podsjetimo, jutros su na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru osvanuli novi uvredljivi grafiti s kukastim križevima, a slični incidenti dešavali su se i ranije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić za N1 je naglasio kako su počinoci poznati, te da je to organizovana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare